<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaKavcıoğlu: Faiz indirimiyle yatırımlara uygun finansman imkanları sağladık----

Kavcıoğlu: Faiz indirimiyle yatırımlara uygun finansman imkanları sağladık

Kavcıoğlu: Faiz indirimiyle yatırımlara uygun finansman imkanları sağladık
28 Mart 2023 - 14:37 www.finansingundemi.com

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, Merkez Bankası Genel Kurulu Toplantısı'nda, "Faiz indirimiyle yatırımlara uygun finansman imkanları sağladık." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TCMB 2022 yılına ait 91'inci Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısında konuştu. Başkan Kavcıoğlu, "Savaş sonucunda ortaya çıkan belirsizliklerin yanı sıra pandemi etkileri küresel enflasyonun tarihi yüksek seviyelere çıkmasına neden oldu" olarak değerlendirirken, Türkiye ekonomisinin kesintisiz olarak büyümeye devam ettiğini belirtti.

Liralaşma stratejisinin enflasyonda kalıcı iyileşmeyi sağlayacağını söyleyen Kavcıoğlu, “Önümüzdeki dönemde liralaşma stratejisi kapsamında uygulanan politika bileşimi, sağlıklı kredi büyümesi kanalıyla finansal istikrarı ve finansman maliyeti kanalıyla potansiyel üretimi desteklemeye devam edecektir. Arz talep dengesine de olumlu katkı verecektir. Bu doğrultuda fiyatlama davranışlarında ve enflasyon beklentilerinde iyileşmeyle enflasyonda kalıcı düşüş sağlanacaktır” dedi.

Kavcıoğlu konuşmasının başında, "2022 yılında pandeminin olumsuz etkileri henüz tam olarak giderilememişken, yakın coğrafyamızda meydana gelen Rusya-Ukrayna Savaşı sonucunda arz kısıtları tekrar belirginleşmiş; başta enerji olmak üzere küresel emtia ve gıda fiyatlarında hızlı artışlar yaşanmıştır. Savaş sonucunda ortaya çıkan jeopolitik belirsizliklerin yanı sıra pandemi sonrası devam eden arz-talep dengesizlikleri enflasyonun küresel ölçekte hızla artarak tarihi yüksek seviyelere çıkmasına neden olmuştur" olarak belirtken, 2022 yılında küresel arz şoklarına ve Rusya-Ukrayna Savaşı kaynaklı olumsuz jeopolitik gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin kesintisiz olarak büyümeye devam ettiğini kaydetti.

"Enflasyonda kademeli normalleşme süreci başlamıştır"

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, "Tüketici fiyatları yıllık enflasyonu geçtiğimiz yılın ilk yarısında küresel enerji, emtia ve gıda fiyatlarındaki hızlı artışlar, tedarik sürecindeki aksaklıklar ve 2021 yılının son çeyreğinde döviz piyasalarında yaşanan ekonomik temellerden uzak fiyat oluşumlarının etkisiyle hızlı bir şekilde artış kaydetmiştir. Küresel arz şoklarının etkilerini yitirmesi ve döviz piyasalarında görülen istikrar ile birlikte, 2022 yılının ikinci yarısından itibaren enflasyonun ana eğiliminde kademeli normalleşme süreci başlamıştır" dedi.

“Döviz kuruna olan hassasiyeti gidermeye çalıştık”

Liralaşma Stratejisi ile kısa vadede enflasyon ve fiyatlama davranışlarında döviz kuruna olan hassasiyeti gidermeye çalıştıkları belirten Kavcıoğlu, “Orta vadede ise üretim ve ihracatı desteklemek suretiyle cari işlemler dengesini güçlendirmeyi hedefledik. Bu amaca yönelik olarak devreye aldığımız makroihtiyati araçlar ve kur korumalı mevduat ürünleriyle bankacılık sektörünün hem varlık hem yükümlülük tarafında liralaşma sürecini başlattık. Ülkemizde üretimi ve ihracatı arttırarak cari işlemler dengesinde kalıcı iyileşmeyi sağlayacak finansal koşulların oluşumu açısından ise hedefli kredi anlayışını benimsedik” olarak değerlendirdi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, döviz ve altından dönüşümlü mevduat, ihracat tutarlarının bir kısmının Bankaya satışı, reeskont kredileri, zorunlu karşılıklar düzenlemeleri gibi liralaşma çerçevesinde atılan adımlar sonucu; küresel merkez bankalarının rezervleri yüzde 6 oranında azalırken, Merkez Bankası rezervinin yüzde 17 artarak 2022 yılı sonunda 128.8 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Şahap Kavcıoğlu, döviz ve altından dönüşümlü mevduat dahil, bütün bu uygulamaların bilanço açısından ek maliyet doğurmadığını belirterek, “Rezerv biriktirme araçlarımızdan biri olan döviz ve altından dönüşümlü mevduatlar dahil dahil liralaşma çerçevesinde atılan bu adımların, bankamız bilançosu için nette bir maliyet oluşturmadığı görülmüştür. Döviz ve altından dönüşümlü mevduat hesapları, teminat politikasında değişiklikle tutulan TL menkul kıymetler, TL zorunlu karşılıkların değişen faiz maliyeti, yabancı para zorunlu karşılık komisyon değişimi, TL reeskon karşılık uygulamasının bankamız bilançosu üzerindeki etkisi dengededir” diye konuştu.

Şahap Kavcıoğlu'ndan 'deprem bağışı' açıklaması

 

Kavcıoğlu: Kur istikrarlı bir şekilde devam ediyor

 

Kavcıoğlu: Kalıcı bir fiyat istikrarının temelini oluşturacağız

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Servier28 Mart 2023 22:40

    Faiz indirimleriyle ülke tarihinin en büyük krizine girdi sayın başkan bütün dünya ilimle bilimle ekonominin temel gerçeklerini uygulayarak faizlerini arttırıp aklın yolunda giderek ülkelerini enflansyonu düşürmeye odaklandılar merkez bankası olarak inatla inmemesi gereken faizleri indirdiniz sonuç ülkenin bütün kazanımları kayboldu sermaye kontrolü dövize baskı bankalara zorlama kontrolden çıkan piyasa içerde dışarda güven kaybı kontrol edilemeyen sürekli zamlar Tl olarak alım gücünün bitmesi