<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKatılım bankası için şirket kurulmalı----

Katılım bankası için şirket kurulmalı

Katılım bankası için şirket kurulmalı
25 Mart 2014 - 10:06 www.finansingundemi.com

3 kamu bankası katılım bankacılığına hazırlanıyor, Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz konuştu

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, kamu bankalarının ayrı, bağımsız bir yapı ile katılım bankacılığına (faizsiz bankacılık) girmelerinin sektöre katkı sağlayacağını, ancak mevcut üç kamu bankasının (Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank) bir iştirak oluşumuyla faizsiz bankacılık yapmasının haksız rekabet yaratacağını söyledi.

Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kısa bir süre önce Ziraat Bankası, Halk Bank ve Vakıfbank’ın faizsiz bankacılık yapması için çalışmalar yapıldığını açıklamıştı.

Faizsiz bankacılık alanında şu anda Türkiye’de dört katılım bankası faaliyet gösteriyor. Al Baraka, Bank Asya, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans.

2013 rakamlarına göre bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünün yüzde 5.5’na sahip olan dört katılım bankasına üç kamu bankasının katılmasının sektöre etkilerine ilişkin sorularımızı yanıtlayan Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekteri Osman Akyüz, kamunun faizsiz bankacılığa girmesinin sektörün büyümesine katkı yapacağını söyledi.
Sektörde rekabet olmasının yararlı olduğuna inandıklarını belirten Akyüz, “Biz bu düşüncelerimizi daha önce de açıkladık. Kamunun katılım bankacılığı yapmasını müspet görüyoruz. Kamu sektörünün katılım bankacılığı yapması sektörü büyütür. Rekabet olacaktır. Ancak yeni gelecek olan belli, ayrı bir yapıyla gelmeli. Tabii takdir bankayı kuracak iradenindir” dedi.

‘Katkı zayıf kalır’

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yeni banka kurma koşulunun 300 milyon dolar sermaye olduğunu hatırlatan Akyüz şöyle konuştu etti:

“Türkiye’de şu anda banka kurmak çok kolay değil. İlgili otoritenin getirdiği kurala göre sermaye yeterlilik rasyosunun asgari yüzde 12 olması lazım. Ayrıca 300 milyon dolar da sermaye koymalısınız. Üç kamu bankası, müstakil, ayrı, bağımsız bir yapıyla bu alana girmeliler. İştirak şeklinde katılım bankacılığı yaparlarsa, bizim bazı çekincelerimiz var. Doğru yapı Hazine sahipliği ve ayrı bir bağımsız tüzel yapıyla faizsiz bankacılık yapmalarıdır. Mevduat ve fonlama imkanları büyür. Aksi takdirde haksız rekabete neden olur ve uzun vadede sektöre katkıları zayıf olur.”

16 bin 763 kişi istihdam ediliyor

2013 rakamlarına göre katılım bankalarının aktif büyüklüğü yüzde 37 artışla 100 milyar TL’ye yaklaştı. Katılım bankalarının topladığı fonlar yüzde 29 artarak 63,2 milyar TL’ye çıktı. Toplanan fonlar içindeki Türk Lirası fonların payı yüzde 59, yabancı para fonların payı ise yüzde 41.

Dört katılım bankasının kullandırdığı fonlar yüzde 35 artışla 67.4 milyar TL oldu. Toplam aktifleri 96 milyar TL’ye, özvarlıklar ise yüzde 20 büyümeyle 8.8 milyar TL’ye ulaştı.
Katılım bankaları, 2013’de toplam net karlarını yüzde 15 artırarak 1 milyar 52 milyon TL’ye çıkardı. Şube sayısı 966, personel sayısı ise 16.763 kişi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)