Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Katılım bankacılığının pazar payının yüzde 2'nin altından yüzde 6'nın üzerine çıktığını ifade eden Utku, faizsiz bankacılığın son iki yıl hariç bankacılık sektöründen 1,5-2 kat hızlı büyüdüğüne dikkati çekti.
2016'da sektördeki en büyük oyuncunun devre dışı kaldığını hatırlatan Utku, "Bu bankanın müşterilerinin önemli kısmı katılım bankacılığı içerisinde kaldı ama bir kısmı da çıktı. Buna rağmen katılım bankaları pazar payı kaybetmedi." dedi.
Utku, normalde ticari bankalarla çalışan insanların özellikle 2009 yılından itibaren katılım bankalarıyla çalışmaya başladığını, bu müşterilerde faiz hassasiyetinin bir miktar daha düşük olması nedeniyle son dönemde yükselen mevduat faizlerini tercih edebildiklerini söyledi.
Katılım bankalarının böyle bir imkanının bulunmadığını belirten Utku, şunları kaydetti:
"Genelde şöyle bir argüman var. 'Katılım bankalarının getirileri ile mevduat faizleri hep aynı seviyelerde' diye. Öyle bir şey olmadığı son iki yıldır ortada. Hala geçmişte yaptığımız yatırımların getirilerini müşterilerimizle paylaştığımız için katılım bankalarının getirileri mevduat faizleri gibi artmıyor. Artması mümkün değil. Faiz hassasiyeti olmayan özellikle ticari mevduatlar da katılım bankalarından çıkıp ticari bankalara geçti. Bu hareketliliğe rağmen katılım bankaları pazar payı kaybetmedi.
Kamunun katılım bankacılığına girmesini müspet bir gelişme olarak görüyoruz. Katılım bankacılığı ülke ekonomisi nezdinde daha ciddi bir pay alacaksa, bunu tek başına özel bankaların yapması mümkün değildi. Birincisi kamunun devreye girmesi, özel sektör tarafından karşılanamayan alanların da katılım bankacılığı eliyle karşılanması anlamını da taşıyor. Bu bakımdan önemli bir adım. İkincisi, kamunun bu işe girmesiyle mevzuat yapıcıların da katılım bankacılığını daha ciddi anlamda değerlendirmesini, dikkate almasını beraberinde getiriyor. Üçüncü olarak da katılım bankacılığının kamuoyu nezdinde algısını, itibarını hızlı bir şekilde yayılmasına ve artmasına imkan sağlıyor."
"Gayrimenkul sertifikası faizsiz bankacılığa uygun bir model"
Utku, Türkiye Varlık Fonu'nun faizsiz enstrümanları da tercih etmek istediğini ancak burada en temel sıkıntının faizsiz sermaye piyasası ürünlerinin henüz gelişmemiş olması olduğunu aktardı.
Özellikle altyapı projeleri gibi uzun vadeli projelerde menkulleştirme imkanlarının, sermaye piyasası ürünlerinin ve piyasaların gelişmiş olması durumunda banka ve yatırımcıların bu işlere girebileceklerini ifade eden Utku, şöyle devam etti:
"Burada da ciddi bir arzu ve çalışma olduğunu biliyoruz. Tabii tek başına yetmiyor. Piyasaların da derinliğinin olması lazım. Varlık Fonu da dahil olmak üzere kamunun şirketlerin ihtiyacı olan uzun vadeli proje finansmanına yönelik altyapı yatırımına yönelik ürünlerinin bankacılık kredilendirme dışı ürünlerle, metotlarla finanse edilmesi, geliştirilmesi yönünde ciddi çalışmalar var.
Gayrimenkul sertifikası faizsiz bankacılığa uygun bir model. Albaraka, olarak dört tane gayrimenkul yatırım fonu için izin aldık. İkisini fiilen varlıklarıyla birlikte kurmuş durumdayız. Bunlar üzerinden gayrimenkul sertifikası ihracı yapabilecek durumdayız. Bizim bitmiş olan kar-zarar projelerimizi bu fonun içine aktardık."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.