Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Katılım bankalarının net karı bu yılın ilk çeyreğinde 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 371,4 artarak yaklaşık 330 milyon liraya, aktif büyüklüğü de yüzde 12,3 yükselişle 136,3 milyar liraya ulaştı.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'de faaliyet gösteren katılım bankaları Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım'ın konsolide olmayan toplam aktif büyüklüğü bu yılın mart sonu itibarıyla 136 milyar 308 milyon lira oldu. Söz konusu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,3'lük artışa işaret etti.
Katılım bankalarının ilk çeyrek net dönem karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 371,4 artarak 329 milyon 613 bin liraya ulaştı. Sektörün net karı 2016 yılı ilk çeyrekte 70 milyon lira, 2015 yılı ilk çeyrekte 222 milyon lira ve 2014 yılı ilk çeyrekte 270 milyon lira düzeyinde gerçekleşmişti.
Mart sonu itibarıyla katılım bankalarının öz kaynakları 2016'nın aynı dönemine yüzde 11,1 artarak 11 milyar 816 milyon lirayı aştı.
Sektörde istihdam 15 bine yaklaştı
Katılım bankaları içinde ilk çeyrekte en fazla net karı 152 milyon 244 bin TL ile Kuveyt Türk elde etti. Net karda Kuveyt Türk'ü 91 milyon 400 bin TL ile Türkiye Finans Katılım Bankası, 35 milyon 793 bin TL ile Albaraka Türk, 25 milyon 120 bin TL ile Ziraat Katılım ve 25 milyon 56 bin TL ile Vakıf Katılım izledi.
Mart sonu itibarıyla 49 milyar 453 milyon liralık aktif büyüklüğü ile sektörün lideri konumunda Kuveyt Türk bulunurken, 38 milyar 812 milyon liralık aktif toplamla Türkiye Finans Katılım bankası 2'inci, 33 milyar 21 milyon lira ile Albaraka Türk 3'üncü sırada yer aldı.
Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım'ın aktif büyüklüğü ise sırasıyla 9 milyar 65 milyon lira ve 5 milyar 956 milyon lira oldu.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) verilerine göre sektörde 973 şubede 14 bin 565 kişi istihdam ediliyor. Aktif büyüklük baz alındığında katılım bankalarının payının toplam bankacılık sektörünün yüzde 5'ine yaklaştığı görülüyor.
Bankacılık analistleri, katılım bankacılığı sektörüne kamunun gelmesiyle güçlü bir sinerji oluştuğunu, bunun da hem karlılık hem de aktif büyüklüğe pozitif katkı sağladığını ifade etti.
Geçmiş dönemlerde Bank Asya'nın milyar lirayı bulan zararının sektör karlılığını aşağıya çektiğine işaret eden analistler, Temmuz 2016'da Bank Asya'nın faaliyet izninin kaldırılmasıyla sektörün finansal tablolarına negatif etkinin ortadan kalktığını belirtti.
Analistler, gelecek dönemde katılım bankacılığı sektörüne hem kamu hem de yabancı yatırımcıların gelmesiyle sektörün payının orta vadede yüzde 10 seviyesine ulaşabileceğini dile getirdi.
"Katılım bankaları sektördeki payını kademeli artıracak"
AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Turkey Macro View Consulting Yönetici Direktörü Ferhat Yükseltürk, katılım bankacılığının kamu bankalarının da dahil olmasıyla birlikte tekrar gücünü toplamaya başladığını belirtti.
Katılım bankalarının Bank Asya'nın yol açtığı olumsuz hava sonrasında kamu bankalarının da etkisiyle hem büyüme hem karlılık tarafında konvansiyonel bankalara paralel performans göstermeye başladığını vurgulayan Yükseltürk, katılım bankacılığının gelecek dönemde bu performansını yapısı gereği daha da genişletme potansiyeli olduğunu söyledi.
Yükseltürk, günün koşulları nedeniyle, özellikle etkin stratejik planlama yapabilen ve güçlü sermayeye sahip katılım bankalarının Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlayarak, finans sektöründeki payını da kademeli olarak artıracağını dile getirerek, "Katılım bankalarının payı düşük kalmaya devam etse de, katılım ekonomisinin ruhuna uygun yeni ürün ve hizmetlerin de geliştirilmesiyle katılım bankacılığının gelecek dönemde müşteri sayısına paralel olarak finansallarının da sürdürülebilir bir şekilde büyümesi kaçınılmaz." dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.