Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB)'den yapılan açıklamayla, katılım bankalarının 2021 yılı finansal sonuçları açıklandı. Buna göre, katılım bankaları, yakaladıkları büyüme oranlarıyla Türkiye ekonomisine katkı sunmayı sürdürüyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TKBB Başkanı İkram Göktaş, katılım bankalarının 2013 yılından günümüze kadar sukuk ihraçları ile toplam 226,6 milyar TL tutarında fon topladığını belirterek, şunları kaydetti:
"Katılım bankalarının 2021 yılında ihraç etmiş olduğu sukukların toplam hacmi 96,9 milyar TL seviyesindedir. Bu da Türk lirası cinsinden ilk ihracın yapıldığı 2013 yılında günümüze kadarki toplam ihraçların içerisinde yüzde 43'lük bir paya tekabül ediyor. Katılım Bankalarının toplam aktifleri 2020 yılı sonuna göre yüzde 64 artışla 716,5 milyar TL’yi aşarken, öz varlıkları yine aynı döneme göre yüzde 38 büyüme ile 36,3 milyar TL seviyesine yükselmiştir.
Katılım bankaları, 2021 yılını reel sektöre sağladığı 392,2 milyar TL'lik finansman desteğiyle tamamlayarak büyük bir başarıya imza attı. TKBB olarak yatırım, istihdam, üretim ve ihracat olmak üzere 4 sac ayağı üzerine inşa edilen ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın fikri liderliğini yaptığı Türkiye Ekonomi Modeli'nin başarılı olacağına yürekten inanıyoruz. Ekonomimizin gücüne, ülkemizin geçmiş dönemdeki tecrübelerine ve en önemlisi de değişen durumlar karşısında hızlı hareket etme kabiliyetine güveniyor, 2022 yılında eğilimin yeni yatırımlar ile birlikte büyüme yönünde olacağını düşünüyorum."
'Kur Korumalı TL Katılma Hesabı 71,7 milyar TL'ye ulaştı'
Göktaş, Türkiye Ekonomi Modeli'nin en önemli unsurlarından olan Kur Korumalı TL Mevduatı ve Katılma Hesabı’na vatandaşların ilgisinin sürdüğünü bildirdi.
Kur Korumalı TL Mevduatı ve Katılma Hesabı'na ilişkin rakamları da paylaşan Göktaş, şu bilgileri verdi:
"Yeni ürünün uygulamaya alınmasıyla birlikte kurdaki düşüş ve TL'nin değer kazanması Türkiye ekonomisinin geleceği açısından son derece önemli. Kurun makul seviyelerde oluşu finansal ve fiyat istikrarına katkı sunmanın yanında reel sektörün de canlanmasına olanak sağlıyor. Bize düşen ise önümüzdeki süreçte TL’nin değer kazanmasını hızlandıracak uygulamaların yaygınlaştırılmasına destek olmak ve vatandaşlarımıza yeni ürünü en doğru şekilde anlatmak. Geldiğimiz noktada, katılım bankacılığı sektörü olarak Kur Korumalı TL Katılma Hesabı'nın 71,7 milyar TL’ye ulaştığını görüyoruz."
'Ekonomimize olan desteğimiz sürecek'
Göktaş, üretim ve tedarik zincirinin kesintiye uğramaması, istihdamın korunması ve finansal sistemin sağlıklı işleyişinin sürdürülmesi için var güçleriyle çalıştıklarını aktardı.
İstikrarın en önemli ayağının TL'nin değer kazanması olduğunu belirten Göktaş, "Kur korumalı hesaplardan elde edilecek getirinin üzerinden alınan gelir vergisi stopaj oranı sıfır. Vatandaşlarımızdan beklentimiz dövize olan talebini ve kur üzerindeki baskıyı azaltmak için devletimizin çıkardığı kur korumalı katılma hesabına yatırım yapmaları. Böylelikle hedeflenen finansal istikrarın sağlanmasına milletçe destek vermiş oluruz. TKBB olarak, tüm üye bankalarımız ile birlikte misyonumuza ve sorumluluğumuza sahip çıkarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da vatandaşlarımıza, iş dünyamıza ve ekonomimize olan desteğimiz sürecek." ifadelerini kullandı.
Kuyumculuk sektörü banka kuracak: Altınbank
Yabancılar da kur korumalı mevduattan yararlanabilecek
Kur Korumalı Mevduat sisteminde yeni düzenleme
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.