Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sukuk, küresel İslami finans sektörünün en önemli sermaye piyasası ürünlerinden biri olarak öne çıkarken, hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar için cazip bir yatırım aracı haline geldi.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) verilerin derlenen bilgilere göre, katılım bankaları yılın 9 ayında 96,2 milyar liralık sukuk ihracı gerçekleştirdi.
Bu ihraçların ortalama vadesi 169 gün olurken, tüm ihraçların yönetim sözleşmesine dayalı olarak gerçekleştirildiği görüldü.
Söz konusu ihraç tutarının yüzde 93,9’u nitelikli yatırımcıya satış yoluyla yapıldı. Halka arz yoluyla yapılan satışların oranı yüzde 5,9, tahsisli satışların oranı ise yüzde 0,1 oldu.
9 aylık dönemde en fazla sukuk ihracı 26,2 milyar lira ile Kuveyt Türk tarafından gerçekleştirildi. Emlak Katılım Bankası 21 milyar lira, Ziraat Katılım Bankası 18,7 milyar lira, Albaraka Türk 13,9 milyar lira, Vakıf Katılım 11 milyar lira ve Türkiye Finans 5,5 milyar liralık sukuk ihracı yaptı.
11 yılda 487,3 milyar liralık sukuk ihracı
2013-2024 yıllarında toplamda 487,3 milyar liralık sukuk ihracı gerçekleşirken, bu ihraçların ortalama vadesi 141 gün oldu.
Sukuk yapısına göre ihraç hacimlerine bakıldığında, 407,5 milyar lirası yönetim sözleşmesine dayalı olarak belirlenirken, 78,1 milyar lirası hibrit yapıya, 1,2 milyar lirası sahipliğe dayalı ve 431,6 milyon lirası alım satıma dayalı şekilde ihraç edildi.
Söz konusu ihraç tutarının yüzde 83,2'si nitelikli yatırımcıya satış şeklinde gerçekleştirilirken, yüzde 8,8'i halka arz yoluyla, yüzde 8'i ise tahsisli satış yoluyla yapıldı.
11 yıllık dönemde en fazla sukuk ihracı 92,8 milyar lira ile Kuveyt Türk tarafından gerçekleştirildi. Ziraat Katılım Bankası 88 milyar lira, Vakıf Katılım 84,8 milyar lira, Emlak Katılım Bankası 78,4 milyar lira, Albaraka Türk 74,2 milyar lira ve Türkiye Finans 69,2 milyar liralık sukuk ihracı yaptı.
Katılım bankacılığı istikrarlı büyümesini sürdürdü
TVF'nin sukuk ihracına 7 milyar dolara yakın rekor talep
BDDK İkinci Başkanı Asarkaya'dan bankacılık sektörü değerlendirmesi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.