Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, Vakıf Katılım'ın da pozitif etkisiyle katılım bankalarının bu yıl yüzde 25 büyümesini öngördüklerini bildirdi.
Akyüz,yaptığı açıklamada, katılım bankalarının 2014 sonunda toplanan fonlarda 65,4 milyar liraya ulaşan büyüklüğünü, seçim yılı olması nedeniyle oluşan zorluklara rağmen 2015'i yüzde 14 büyümeyle tamamlayarak 74,4 milyar liraya çıkardığını söyledi. Akyüz, "Bu yıl Vakıf Katılım'ın da pozitif etkisiyle sektörün yüzde 25 büyümesini öngörüyoruz. Katılım bankalarının toplam bankacılık sektöründen aldığı pay 5,2 olurken, KOBİ finansmanında yüzde 13'lerde. Söz konusu bankalar esas itibarıyla KOBİ’leri finanse ediyor. Katılım bankaları 16 bin 118 kişiyi istihdam ediyor, buna Vakıf Katılım Bankasının da kurulmasıyla 2016’da tahminen 400-500 kişilik ilave bir istihdam eklenecek." diye konuştu.
Akyüz, söz konusu bankalarda toplanan fonlarda Türk lirası payının yüzde 54, yabancı para payının ise yüzde 46 olduğunu ifade ederek, yabancı paranın yüzde 7’sini kıymetli maden hesaplarının oluşturduğunu aktardı.
Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında en büyük 10 ekonomi arasına girmek olduğuna dikkati çeken Akyüz, İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması konusunda oldukça güçlü bir motivasyon bulunduğunu söyledi. Gayrisafi Milli Hasıla’nın 2 trilyon dolar olması, ihracatın ise 500 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini belirten Akyüz, bankacılık sektörünün büyüklüğünün de milli gelire paralel olarak 2 trilyon dolar olmasının amaçlandığını hatırlattı.
"2025 hedefi 300 milyar dolar"
Osman Akyüz, katılım bankacılığı sektörü pazar payının, 2025 itibarıyla yüzde 15'e ulaşması ve sektörün dünya standartlarında finansal ürün ve hizmet sunar hale gelmesinin, stratejik hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Akyüz, söz konusu büyüklüğün 300 milyar dolarlık aktif büyüklüğe karşılık geldiğini aktardı.
Bu yılın geçen yıl seçimlerden etkilenen atmosfere göre daha olumlu geçeceğine inandıklarını belirten Akyüz, "Ancak 2016, jeopolitik riskler nedeniyle yüksek maliyetli zor bir yıl olarak karşımızda duruyor." ifadesini kullandı.
Türkiye'de katılım bankacılığı sektörünün sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde gelişmesi için yapılması gerekenlere işaret eden Akyüz, "Ürün çeşitliliği ve gelişimiyle hizmet kalitesini arttırmak, kurumsal iletişim, algı ve itibar yönetimi çalışmalarını geliştirmek, gerekli eğitim, insan kaynağı ve sertifikasyon çalışmalarını arttırmak, katılım bankacılığı prensiplerine uygun mevzuat, standart ve düzenlemeleri geliştirmek, İstanbul'un önde gelen finans merkezi olmasına katkıda bulunmak, sektör olarak misyonumuzdur." dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.