Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto para borsası FTX’ Kurucusu Sam Bankman-Fried’in Hong Kong’da geçirdiği süre kısa olsa da oldukça karlı oldu. Hong Kong’da geçirdiği üç yıl boyunca ofisinde uyumasıyla bilinen işkolik Bankman-Fried FTX’i kurdu. Şirket hızla dünyanın en yoğun işlem platformlarından biri haline geldi. Bu şirketin başarısı, Bankman-Fried’e 29 yaşında 26,5 milyar dolarlık servet kazandırdı ve dünyanın en zengin kripto milyarderleri arasında yer aldı.
Bunun ardından Hong Kong’dan ayrıldı.
Eylül ayında ise Bahamalara taşındı. Bankman-Fried, “uzun vadede düzenleme konusunda yönetmeliklerin belirgin olması oldukça önemli” dedi. Devamında, “Hong Kong henüz yasa tasarısını hazırlamadı… bu nedenle kuralların nasıl olacağı konusunda belirsizlik var” ifadesini kullandı. Forbes’un haberine göre blockchain ve kripto ile ilişkili şirketler için bir merkez haline gelen Hong Kong, kripto sektörünün birçok küresel elitine ev sahipliği yaptı. Bunlar arasında crypto.com, BitMEX, Bitfinex ve OSL de bulunuyor.
Dünyanın en büyük stablecoin’i Tether de Hong Kong’da bulundu. Aynı zamanda şehre 2020’nin temmuz ayı ile 2021’in haziran ayı arasında, 60 milyar dolar değerinde kripto para girişi oldu. Ancak şehir katı karantina kuralları ve düzenleme konusundaki belirsizlikler nedeniyle bazı kripto şirketlerini kaybetmeye başladı. Kripto şirketleri operasyonlarını düzenlemelerin daha hızlı ve destekleyici şekilde ilerlediği ülkelere taşıyor.
Singapur da bu bölgelerden bir tanesi ve kripto zenginlerinin birçoğunu çekmeyi başardı. Şehir 2020’nin ocak ayında kapılarını kripto paralara açmasından bu yana, Coinbase, Binance ve Gemini gibi şirketler operasyonlarını Singapur’a taşımak için lisans başvurularında bulundu. Singapur Para Otoritesi (MAS) temmuz ayında kripto ilişkili hizmet sağlayıcılarından 170 başvuru aldığını söyledi. Finansal düzenleyici şimdiye kadar iki başvuruyu reddetmiş olsa da Independent Reserve, DBS Bank ve Fomo Pay lisansı almayı başardı.
70 kripto şirketine ise altı ay süreyle lisans sahibi olmadan faaliyetlerini yürütmelerini sağlayan geçici belgeler verildi. 24 saatlik işlem hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsası crypto.com bu yıl merkezini Hong Kong’dan Singapur’a taşıdı. Hisseleri Nasdaq’ta yer alan dijital varlık finansal hizmetleri şirketi Eqonex Group da geçtiğimiz yıl kripto türevleri borsasını kurmak için Hong Kong’u değil, Singapur’u tercih etti. Daha önce Diginex ismiyle bilinen şirket, Hong Kong’un düzenlemelerinin kripto türevlerini yasakladığını ve yatırım hizmetlerini profesyonel yatırımcılarla sınırladığını söyledi.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre MAS geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, kripto türevlerini onaylanmış işlem platformlarından sağlandığı sürece düzenlemelere tabi tutmayacağını açıkladı.
Ancak kurum, bireysel yatırımcıları risklere karşı uyardı. Gerçekte yalnızca birkaç ülke kripto türev araçlarını değerlendiriyor. Denetim şirketi PwC’den Arslanian, “herkese uyan bir kripto düzenleme rejimi yok” dedi. Devamında, “kripto ekosisteminin istediği tek şey belirsizliğin ortadan kalkması” ifadesini kullandı. Bahamalar da bu konuda bir istisna çünkü 2020 yılında hızlı bir şekilde türev işlemlerine imkan tanıyacak düzenlemeleri getirdi.
Alanda ilk hamleyi yapmak ise avantaj sağladı. Bankman-Fried’e göre yerel piyasalara sunulan hizmetlerdeki kısıtlamalar, küresel hizmetleri engelleyen kısıtlamalar kadar tehlikeli değil. Açıklamasında, şirketlerin faaliyetlerini yürütecekleri yere önem verdiklerini söyledi.
Credit Suisse’de karantina skandalı
Borsalar ve kripto paralarda balon işaretleri güçleniyor
Binance, Endonezya’da kripto platformu kuracak!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.