Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Pandemi ile geçen 2.5 yılda birçok kez kapılarını kapatmak zorunda kalan ve borçlarını ödemekte güçlük çeken turizm sektörü, 2022'de rekor hedeflere koşarken, karantina döneminden çıkamayan otellere Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri sermayesi talip oldu. Bu dönemde özelikle şehir otellerinde kredi borcu olanların büyük zorluklar yaşadığını ve yatırımcıların birikmiş akçelerini harcayarak krizden çıkmaya çalıştığını kaydeden İstanbul Ticaret Odası Oteller Komitesi Başkanı Aydın Karacabay, “Rekabet koşullarında çok insan mağdur oldu, battı. Ancak piyasa boşluğu kabul etmez, yenileri girdi.
BÜYÜK ÖLÇEKLİ
Dubai merkezli, BAE, Katar merkezli ciddi sermaye girişi ve satın alımlar oldu bu konuda. Bu yatırımcılar 100 oda ve üzerindeki otellere, büyük ölçekli yatırımlara girdiler. 100 oda ve üzeri otellerde de fiyatlar 25 milyon dolar seviyesinden başlıyor. Bazılarını bankalar sattı, bazı otelleri kendi yatırımcısı” dedi.
Karacabay, geçen 2 yılda ise sektörün 10 yıl geriye gittiğine işaret ederek, “Bizim otelciler, yaşadığı kaybı 10 yılda ancak telafi edebilecek bir durumda. Pandemi, sektörü 10 yıl geriye attı. İnsanlar, yatırım için ayırdığı kötü gün akçesini harcadı” dedi.
İSTANBUL YOĞUN
İlk 8 ayda İstanbul'un başarılı bir grafik çizdiğini aktaran Karacabay, ekim ayında doluluk oranlarının yüzde 90 olmasını beklediklerini aktardı. Karacabay, kasım ayı içinse şimdiden gelen rezervasyonlarla yüzde 60 doluluk yakalandığını açıkladı. İstanbul'un 30 milyon turist seviyelerini yakalayabilecek kapasitede olduğuna dikkat çeken Karacabay, enerji konusunda İstanbul otelleri olarak Anadolu'da güneş enerjisi yatırımı yapmak istediklerini belirti.
Otellerin kredi borcunda 102 milyar TL'lik artış
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, pandeminin başlangıç tarihi olan Mart 2020 yılında otellerin toplam kredi borcu 82 milyar 935 milyon TL seviyesineydi. Aralık 2021'de 157.8 milyar TL'ye çıkan toplam kredilere karşılık takipteki krediler de 5.8 milyar TL'ye ulaştı. Temmuz 2022 itibarıyla ise sektörün toplam borcu 185.1 milyar TL, takipteki krediler ise 5.9 milyar TL'ye ulaşmış durumda.
Enerji krizi, Türk turizmini canlandıracak
Japon firmaların sermaye harcamaları yükseldi
Küresel girişim sermayesi yatırımları azaldı
Fibabanka’dan sermaye piyasalarına dördüncü ihraç
Ülkenin üretim unsurlarını satmak bir yandan sermaye girişidir, gloaballeşme açısından yararlıdır. Girişini sağladığımız sermayeyi yiyip bitirmez ve başka ülkelerde biz de benzer yatırımlar yaparsak dünya ekonomisine daha entegre hale gelmemiz nedeniyle bundan ekonomi-politik olarak fayda sağlarız. Ama bu iş tek taraflı olursa sonunda kendi vatanımızda fakirlik içinde yaşamak veya yurt dışına kaçmak dışında alternatifimiz kalmaz. Yabancı doğal olarak kar maksimizasyonu sağlamaya çalışacak ve eninde sonunda işletim karını ülke dışına taşıyacaktır. Ülkemizin en değerli koylarını doğayı katlederek turizme açmamız bunları daha sonra yabancılara satabilmek ve günü kurtarmak için miydi yani? Üstelik söz konusu yabancı sermayenin ülke bazında fazlaca konsantre olması hükümete baskı unsuru yaratarak kapitülasyon benzeri bir uygulamaya dönüşme riski taşır.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.