Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Katar'ın varlık fonu, Barclays’teki hisselerini satıyor. Bankanın stratejisini gözden geçirmesi ve performansını iyileştirmesi için yatırımcılardan baskı gören İngiltere bankası Katar varlık fonunun hisselerini azaltmasıyla yeni bir kaynak kriziyle karşı karşıya kaldı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Katar fonu Barclays’in Küresel Finans Krizi sarmalından kurtulmasına yardımcı olmuştu.
Financial Times’ın haberine göre Katar Yatırım Otoritesi’nin (QIA) bir yan kuruluşu olan Katar Holding pazartesi günü yaklaşık 510 milyon sterlin değerinde 362 milyon hisse senedinin satışını başlattı. Bloomberg verilerine göre QIA, Barclays'in en büyük ikinci hissedarı ve hisse senedi satışı sonucu QIA’ın bankadaki payının %5,3'ten %2,9'a düşmesi bekleniyor.
Barclays'in CEO'su CS Venkatakrishnan, önümüzdeki baharda açıklamayı planladığı stratejik bir revizyonla yatırımcıları geri kazanma baskısı altında. FT haberinde, Barclays’in stratejik revizyonla 1 milyar sterlinlik maliyetlerini düşürmeyi ve kârını artırmayı amaçladığı, bu planın bir parçası olaraksa yatırım bankasından binlerce müşteriyi bırakmayı hedeflediği belirtiliyor.
İsmi belirtilmeyen haber kaynaklarına göre, Barclays yönetimi adını Roma’nın bilgelik tanrıçasından alan ‘Minevra’ planını konuşmak için bu yıl birkaç kez bir araya geldi.
Şirketin hisseleri ise bu yıl %12'den fazla düştü ve Kovid-19 pandemisinden bu yana en düşük seviyelerine yakın işlem görüyor. Barclays'in hisse değeri, küresel çaptaki bankalar arasında en ucuz hisselerden biri olarak dikkat çekiyor.
On yıldan fazla bir süredir Barclays'in en büyük hissedarı olan QIA, şirketin 2008 yılında yatırımcılardan 11 milyar sterlinden fazla acil durum nakit toplamasına yardımcı olmuştu. Ancak, Katar fonunun yatırımı İngiltere Ciddi Dolandırıcılıklar Ofisi (SFO) tarafından bir soruşturmaya ve ardından davalara yol açmıştı.
Söz konusu davada, İngiliz makamları Barclays'in Katar'a 3 milyar dolarlık kredi verdiği iddialarına odaklandı. İddialara göre banka bu sayede bankanın bağış toplaması sürecinde doğrudan veya dolaylı olarak hisse senetlerinin alınmasını sağladı. Katar’ın yatırımı bankanın mali kriz sırasında bir devlet kurtarma paketinden kaçınmasına yardımcı olmuştu.
SFO'nun davası 2018'de bir İngiltere’nin ceza mahkemesi tarafından reddedildi. Ancak Barclays geçen yıl İngiliz düzenleyici kuruluşlar tarafından bağış toplamayla ilgili düzenlemeleri ifşa etmediği için 50 milyon sterlin para cezasına çarptırıldı.
İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) Barclays'in "bazı Katarlı yatırımcılara yeni sermayeye katkıda bulunmaları için yüz milyonlarca sterlin ücret ödemesi" konusunda gerekli açıklamaları yapmadığını söyledi. Barclays tarafı ise para cezasına itiraz edeceğini söyledi.
Resmi raporlar QIA’ın Barclaysteki hisselerinin geçen yıla göre %5, 2021’e göre ise %10 azaltığını gösteriyor. Pazartesi günü açıklanan hisse satışları ise şirkette birkaç yıldır görülen en büyük satış niteliğinde. Barclays ve QIA ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
Barclays'te 2000 kişi diken üstünde
Premier Lig'de rekor ücrette yayın anlaşması
Spotify bir yılda üçüncü kez işçi çıkarmaya hazırlanıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.