Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM
Türkiye'de inşaat sektörü he durumda? Türk müteahhitleri yurt dışında neler yapıyor? Teklifler, projeler... Konu önemli, konuk da... Bloomberg HT'de Arzu Maliki'nin konuğu olan Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, önce Katar bombasını patlattı, ardından Irak'ta herkese meydan okudu.
Yenigün'ün verdiği bilgiye göre Türkiye'ye gelen Katar heyeti, 150 milyar dolarlık projede Türk müteahhitlerle çalışmak istediklerini söylemiş. Söz konusu yatırım miktarı ciddi bir rakam. Birlik, Katar'da iş yapmak isteyen 40 firmalıkr bir liste göndermiş. Temaslar başlamış bile.
Irak'a gelince, Türkiye'nin de 5 milyar dolarlık kredi açacağı savaş yaralısı ülkenin yeniden yapılandırılması konusunda Türk müteahhatlir nasıl bir rol alacak? Yenigün, "Irak zengin bir ülke, şimdi parası yok ama doğal kaynakları, petrolü var. Eğer bu yapılandırma olursa, fon çıkarsa, bizimle kimse yarışamaz orada" diyor. Ankara'ya mesajını da göndermeyi ihmal etmiyor.
2017'nin konut satışları adına iyi geçtiğini belirten Yenigün, son zamanlarda ortaya çıkan manzara için de talepte düşüş yerine 'talep beklemeye geçti' demeyi tercih ediyor. Hükümetin teşvik desteğini yeni yılda da görmek istedikleri ifade ediyor.
Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, Bloomberg HT'de yayınlanan "Üst Düzey" programında Arzu Maliki'nin sorularına şu yanıtları verdi.
BİZ YURTDIŞINDA İŞ YAPTIĞIMIZ ZAMAN CARİ AÇIĞI DENGELİYORUZ
-2017 yılını nasıl kapattınız sektör olarak? 2018 nasıl başladı sizin için?
Mithat Yenigün: Türkiye Müteahhitler Birliği 66. yılını kutladı iki gün önce. Yurtdışına 1972 yılında ilk defa Libya'ya giderek açıldık. Toplamda 119 ülkede 9300 proje yapmışız, toplam tutarda 360 milyar dolar civarında. Son yıllarda petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesi, Rusya ambargosu, Libya'nın savaşı ve Irak'ın savaşı maalesef bizim potansiyelimizi bayağı daralttı. 30 milyar dolar yıllık sözleşme yapar kapasitedeyken en son 2017'de 15 milyar dolara düştük. Şimdi petrol fiyatları biraz daha yükseliyor, biz yurtdışında iş yaptığımız zaman cari açığımızı da dengeliyoruz.
Bu ülkelerde daralma olunca biz Sahra-Altı Afrika ülkelerine açılmaya başladık. Bu arada Sayın Cumhurbaşkanımız ile beraber de Güney Amerika ülkelerinin çoğunu 3 yıl içinde gezdik. Şimdilik gözüküyor ki Afrika ülkelerinde yapacak çok iş var, hem konfor sağlamak bakımından hem de insani ihtiyaçların karşılanması bakımından. Tabi madenleri de var, doğal kaynakları da var..
Tabi burada finansman öne çıkıyor, dışarıdan finansman bulmamız gerekiyor. Ama Çin'li firmalar bizden çok önce yol almışlar. O yüzden Eximbank güzel çalışmalar yapıyor, henüz bize yeterli değil ama sermayesi artırıldı, 3.5 milyardan 10 milyar liraya çıkarıldı, Amerikan Eximbank ile anlaşma yaptılar ve diğer Avrupa Exim'leri ile de anlaşma yapıyorlar ki beraber finans yaratalım diye.
Sanırım önümüzdeki yıllarda, petrol fiyatları eski düzeyine geri gelene kadar, o ülkelerde epey iş alacağımızı düşünüyoruz.
KATAR'DAN BÜYÜK İŞ TEKLİFİ
-Katarlı heyet size ziyarette bulunmuştu, hangi konuları görüştünüz Katarlılarla?
Mithat Yenigün: Katar biliyorsunuz yurtdışında da çok yatrırım yapıyor, biz de Katar'da çok iş yapıyoruz, bize daha çok Türk firmasına iş vermek istediklerini söylediler, görüştük ve çok güzel bir toplantı oldu, firmalarımız da çok ilgi gösterdi. Biz de onlara Katar'a gitmek isteyen firmaların bir listesini gönderdik, inşallah oradan da büyük pay alacağız. Katar'ın da hedefi 2030 yılına kadar 150 milyar dolar daha ek yatırım yapmak, ve bu Dünya Kupası'nın dışında bir proje. Ve bu 150 milyardan bize de iş vermek istiyorlar, bizimde 40'a yakın firmamız ilgi gösterdi.
IRAK'TA KİMSE BİZİMLE YARIŞAMAZ
-Irak'ın tekrar yapılandırılması düşünülüyor, Türkiye'de kredi sağlayacak. Bu kapsamda, Türk müteahhitler Irak'ta öncü olabilirler mi?
Mithat Yenigün: Irak zengin bir ülke, şimdi parası yok ama doğal kaynaklar bakımından zengin bir ülke, petrol çok var. Eğer bu yapılandırma olursa, fon çıkarsa, bizimle kimse yarışamaz orada çünkü hem alışığız, hem kültürümüz yakın, hem de Türk müteahhitlik sektörü hızlı iş yapıyor. Orada bir genel seçim var, seçimden sonra ne olacağını görebileceğiz. Terör konusu orada haloldu, olursa bizim için çok güzel bir kaynak olacak.
FAİZ DÜŞÜRSE, PARA DOLARDAN ÇIKAR, KONUT ALIMI ARTAR
-Konuttaki talepte düşüş yaşanıyor... 2018'de nasıl bir arz-talep dengesi öngörüyorsunuz?
Mithat Yenigün: Sektör geçmiş yıllarda çok hızlı gelişti, öyle olunca tabi arz çoğalmaya başladı. Geçen sene KDV oranının düşürülmesiyle satışlar açısından iyi geçti, ben şu anda talebin az olduğunu düşünmüyorum, talebin beklemeye geçtiğini varsayıyorum. Talebi tekrar canlandırmak için bir kere istikrar olması lazım ve KDV indirimi gibi teşviklerin konulması gerekiyor. KDV indirimi hakkında hükümet yetkilileriyle konuşuyoruz, eğer olursa 2018 daha hareketli geçecek.
Bunun yanında keşke faiz düşürülebilse, faiz düşük olmalı ki doların artması ihtimaline karşı vatandaş parasını dolarda tutmaktan çıksın. Faizin düşmesi de bir parametredir, konut alımını teşvik eder.
Demir için de bir "Fiyat Farkı" Kararnamesi çıkarılsın diyoruz, istenilirse buna tasviye konulsun.
Kamu ihale kurumu ve müteahhitlik sektörü beraber biraraya geldik, "Kamu İhale Kanunu" için. Bakanımız da 'gelin görüşelim' diyor. Bu ihalenin şeffaf yapılmasını, ödeneklerin belirlenmesini, çevrenin korunması gibi birçok ihaleyi gündeme aldık. O zaman inanıyorum ki işler sağlıklı yapılacaktır.
tabi 50 lira harca 150 ye sat. sonra talep bekleyişe geçti de. herkes kredi çekerek ev alıyor. geri dönmeyen krediler artmış durumda. buda talep de azalma yok bekleyişe geçti diyor. 2008 de gelmeye başlayan sıçak para betona harcandı ve üretim için hiçbirşey yapılmadı. imar rantı furyası bitti. şimdi o sıcak para geri dönüyor ve elimizde sadece beton yığınları kaldı.
Böyle bir geliri sakın çimentodan demirden çalarak heba etmeyin.Yapacağınız işi adam gibi yapın.Katar arap deyip ucuz mal kullanmayın.İşinizi en iyi şekilde yapın bu paranın arkasıda gelsin.
Bir yoruma cevap; rumuzlu kardeşim.senin katarda yaşıyor olman türk müteahhitleri bildiğin manasına gelmez.Bundan yıllar önce arap ülkelerinden milyonlarca turist gelmişti.turistik hotel ve tesisler bayram yapmışlardı.İçlerinde 5 yıldızlı olanlar vardı.araplara öyle karaktersiz davrandılar ve aşağıladılar ki araplarda sünraki yıllarda italya ve ispanyaya gidip paralarını onlara döktüler bizim turizmcilerde avuçlarını yaladılar.Turizm ki bacasız sanayi gibidir devlet için artı paradır.Yani adamlar geleceklerini böyle kötü muamele sonucu yok ettiler.Buna benzer başka olaylarda var ama yeri değil.
İnsaat isi ile hic alakaniz olmadigi belli. Sizin soylediklerinizi anca ilk okul mezunu mutehaatcikler yapar. Ayrica global projelerde uygulayici turk ise kontrol ingilizdir veya tam tersi. Yani bagli kalinan standartlar ve otokontrol vardir. Not; katarda yasiyorum..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.