<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKaşıkçı cinayetinde İsrailli şirkete dava----

Kaşıkçı cinayetinde İsrailli şirkete dava

Kaşıkçı cinayetinde İsrailli şirkete dava
04 Aralık 2018 - 06:40 www.finansingundemi.com

Kaşıkçı'nın sosyal medya yazışmalarını takipte kullanıldığı iddia edilen yazılım için İsrailli şirkete dava açıldı

Suudi bir muhalif, telefonuna Ekim ayında cinayete kurban giden arkadaşı Cemal Kaşıkçı’yı takip etmek için Suudi Arabistan tarafından casus yazılım yüklendiğini iddia etti ve yazılımı geliştiren İsrailli şirkete dava açtı.

Dava, Tel Aviv’de Pazar günü açıldı. Aynı şirkete daha önce benzer başka davalar da açılmıştı. Ancak Suudi muhalifin Kaşıkçı’yla olan bağlantıları ve Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda öldürülmesi, İsrailli şirketin ve İsrail hükümetinin üzerine dikkatlerin daha çok çevrilmesine neden olabilir. İzleme teknolojisinin ihracı için gereken lisansı İsrail hükümeti veriyor.

Mahkemeye sunulan belgelere göre, Suudi kraliyet ailesini sosyal medya üzerinden sert eleştiren ve sığınma hakkı aldığı Kanada’da yaşayan Ömer Abdulaziz, Kaşıkçı’yla arkadaş olduğunu ve monarşi yanlısı Suudi “trol”leri dizginlemeyi amaçlayan bir proje üzerinde Kaşıkçı’yla birlikte çalıştığını söyledi.

Belgelerde, Abdulaziz’in, 2018 yılı Haziran ayında telefonuna gelen bir internet adresini açtığı belirtilerek, bunun ardından cep telefonuyla yaptığı tüm irtibatların Suudi yetkililerin takibine açıldığını öne sürdüğü belirtiliyor. Abdulaziz, aile üyelerinin Suudi Arabistan’da gözaltına alınması dahil Suudi yetkililerden giderek artan tacizlere uğradığı da belgede ifade ediliyor.

Davacının, iki muhalif aktivist arasındaki işbirliğinin Kaşıkçı’nın öldürülmesi kararında “kritik faktör” olduğunu ve Abdulaziz üzerindeki izleme faaliyetiyle Amerika’da yaşayan Washington Post köşe yazarının öldürülmesi arasında doğrudan bağlantı bulunduğunu iddia etmeyi planladığı kaydediliyor.

Belgede, NSO Group’un 2017’de Suudi Arabistan’a 55 milyon tutarında teknoloji sattığı yönündeki medya haberleri ve diğer kaynakların bu yöndeki iddialarına işaret ediliyor.

Abdulaziz’in telefonunu inceleyen internet denetim şirketi Citizen Lab’in, şüpheli casus yazılımın İsrailli bir şirketle bağlantısını tespit ettiği de belgede yer alan bilgiler arasında bulunuyor.

Abdulaziz açtığı davada İsrailli şirketten 160 dolar civarında tazminatın yanısıra, “Pegasus” olarak bilinen yazılım teknolojisinin Suudi Arabistan’a satılmasının yasaklanmasını talep ediyor.

Associated Press’in (AP) haberine göre, NSO Group’un akıllı telefon izleme teknolojisi, Ortadoğu ve Latin Amerika’da muhalefeti bastırmak isteyen yetkililerce sıkça kullanılan bir araç haline geldi. AP’nin haberine göre, İsrailli şirketin yazılımı, casuslara dünyanın herhangi bir yerinden telefonları uzaktan komuta etme imkanı veren ve telefonları güçlü birer izleme aygıtlarına dönüştüren daha kapsamlı yazılım programlarının bir parçası konumunda.

NSO Group yaptığı yazılı açıklamada, şirketin teknolojisinin hükümetler ve güvenlik birimlerinin terörle ve suçla mücadelesinde kolaylık sağladığı belirtildi. Açıklamasında şirket, “ürünlerinin satışı konusunda “aşırı derecede titiz” davrandığını savundu. (Amerika'nın Sesi)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)