Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Satın alma gücü giderek daralan vatandaş 10 liralık, 20 liralık alışverişte bile nakit kullanamaz duruma gelirken, kartların limitleri masraflara yetmiyor. Semt pazarlarında dahi artan post cihazları neticesinde son 7 haftadır banka ve kredi kartı ile yapılan haftalık harcamalar 50 milyar liranın altına düşmüyor. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre “banka ve kredi kartı ile yapılan harcamalar tutarı” ise 25 Mart-12 Nisan haftasında 59 milyar 564 milyon lira ile tarihi rekor seviyesine ulaştı. Aynı hafta market harcamaları da 11 milyar 145 milyon lira ile rekor kırdı. 15 Nisan ile biten son hafta ise 10.2 milyar lirası marketlerde olmak üzere toplam 53 milyar 758 milyon liralık kartlı harcama gerçekleşti.
Kredi kartlarındaki borç bakiyesi 80 milyar TL büyüdü
Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre 15 Nisan itibarıyla sene başından bu yana 707 milyar 311 milyon lira banka ve kredi kartlarıyla harcandı. Bu tutar geçen yılın aynı döneminde 400 milyar 453 milyon lira seviyesindeydi. İğneden ipliğe gelen zamlar kartlı harcamalarda yüzde 76.6 artışa yol açtı. Kartlı harcamalar arttıkça kredi kartı borçları da katlanarak artmaya başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 15 Nisan haftasında 231 milyar 931 milyon TL'ye ulaşan kredi kartlarındaki borç bakiyesi 1 yılda tam 80 milyar TL büyüdü.
Son bir yılda 980 bin kişi kart borcundan takibe düştü
Kartlar ve kredili mevduat hesapları geçinmek için son çare olunca ilk kez kullananların sayısı da artıyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, ocak ayında 373 bin kişi, şubatta ise 165 bin kişi ilk kez kredi kartı kullandı. Böylece şubat itibarıyla kredi kartı kullanan kişi sayısı 30.3 milyona çıktı. Bireysel kredi kartını ödememiş kişi sayısı ise Şubat 2021 itibarıyla son bir yılda 980 bin kişiye ulaştı.
Ticari kredi faizlerinde artış beklentisi
Bankacılık sektörü kredi hacmi arttı
4 milyon 138 bin kişi kart ve kredi borcu takibinde
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.