Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kredi kartı harcamaları, haziran ayından bu yana para politikasında sıkılaşmaya rağmen, hız kesmeden artarak sürüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, kredi kartlarında düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Bu konuda birkaç önerimiz var, çalışmalarımız devam ediyor. Belirli bir noktaya geldiğimizde kamuoyuyla paylaşacağız” demişti.
Ekonomi yönetiminin bu konuda ne yapacağı merakla beklenirken, Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, ekonomistler ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan ve kredi kartları ile bütçesini döndüren vatandaşı zorlayacak bir sınırlandırmadan kaçınılması gerektiğini savunuyor.
36.7 milyonun cüzdanında
Alışverişlerde kredi kartı kullanım tutarı yıllık 6.5 trilyon TL’ye ulaşırken, bunun 1.6 trilyon TL’sinin taksitlendirildiği görülüyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, 2023’te 36.7 milyon kişiye ait 117.1 milyon kredi kartının alışverişte kullanımı bir önceki yıla göre yüzde 126 oranında artışla 6 trilyon 490 milyar TL’ye ulaştı. Alışverişte harcanan bu tutarın 1 trilyon 652 milyar TL’si ise takside bağlandı. Yani her 4 kredi kartlı alışverişten 1’i taksitlendirildi. 2022’de kredi kartı ile yapılan alışverişlerin toplam tutarı 2.9 trilyon TL, taksitli kredi kartı işlem tutarı ise 727 milyar TL idi.
Kartlı alışverişte en büyük payı kredi kartı aldı
TBB’nin Türkiye Finansal Sektör Ödeme Sistemleri Raporu’na göre, 2023’te alışveriş işlemlerinde kart kullanımının, gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 39’a ulaşmış durumda. Rapora göre, 2023’te 9 trilyon 950 milyar TL tutarında kartlı alışveriş gerçekleştirildi. Ve bu tutarda en büyük pastayı 6 trilyon 490 milyar TL (yüzde 65) işlem tutarı ile kredi kartları aldı ve bu tutarın GSYH’ya oranı yüzde 25’e ulaştı. TBB raporuna göre 2023’te kartlı alışverişlerin 1 trilyon 970 TL’si ticari kartlarla, 1 trilyon 490 TL’si banka kartları ile yapılan işlemlerden oluştu.
Kart aidatları 1500 TL'te kadar çıkıyor
Kart kullanımı artarken bankalar ile müşteriler arasında yıllardır devam eden kredi kartı aidatı meselesi de bu yıl bankaların artan oranlardaki zamlarıyla alevlendi. Bu yıl bankaların kredi kartı aidatlarına yüzde 50 ile 70 arasında zam yaptığı gözleniyor. Zamla birlikte yıllık olarak alınan kredi kartı aidatlarında 340 TL ile 1.500 TL arasında değişen fiyatlar söz konusu oldu. Son zamanlarda ödemiş olduğu aidatın iadesini talep eden tüketicilerin sayısı giderek artıyor.
Perakendecilerden kredi kartı çağrısı
Kredi kartına taksit kaldırıldı mı? Resmi açıklama geldi
Kredi kartı düzenlemesi için öneri: Lüks mallara taksit sınırı
İş dünyasında kredi kartı tartışması
Üç kamu bankasından kredi kartı kararı
37 milyon kişinin kredi kartı borcu 1.2 trilyon
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.