Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kredi kartında aktif kart kullanan kişi sayısı 28 milyona yaklaşırken artan faiz oranları ile birlikte ödeme güçlüğü yaşayanların borç riski de büyüyor. Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu bireysel kredi kart borçlarının yüzde 22.9’unun ödenmeyerek faize bırakıldığını gösteriyor.
Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, söz konusu oran rapora göre son 1 yılda 848 milyar TL’lik artışla 1 trilyon 433 milyar TL’ye ulaşan bireysel kredi kartı borcunun 328 milyar TL’lik kısmının ödenemeyerek faize bırakıldığını gösteriyor.
Tarihsel ortalamanın üzerinde
“Gecikmeye bırakılan borcun toplam bireysel kredi kartı bakiyesine oranı yüzde 22.9 ile tarihsel ortalamasının üzerine çıkmıştır” denilen raporda, artan kredi kartı faiz oranları ile birlikte özellikle gelir ve borçlanma uyumsuzluğu olan bireylerde faize bırakma davranışının borç servis yükünü artırabileceğine dikkat çekildi.
Raporda, 50 bin TL ve altı limite sahip kredi kartlarında ise limit kullanım oranının artışını sürdürdüğü görüldü. Buna göre, kredi kartı limit toplamı 50 bin TL’ye kadar olan bireylerin limitlerinin yüzde 51.6’sı borç bakiyesine dönüşürken daha üst limit gruplarındaki bireylerin limit kullanımı görece düşük seviyede kalıyor. Bireylerin tüm bankalardaki toplam limit tutarına göre belirlenen limit gruplarındaki görünümüne bakıldığında, 200 bin TL ve üzeri limite sahip olan bireylerin toplam kredi kartı borçlarının yarısından fazlasına sahip olduğu görülüyor. Rapora göre 8.7 milyon kişinin toplam 171.3 milyar TL’lik kredi kartı bakiyesi bulunurken, bu tutarın 88.3 milyar TL’si borçlanılmış durumda bulunuyor.
Bireysel temerrüt riski
Finansal koşullardaki sıkılaşma sonrasında bireysel kredi tahsili gecikmiş alacak (TGA) oranında bir miktar bozulmanın gözlendiğine dikkat çekilen Merkez Bankası raporunda kredi kartı harcamalarının sonradan taksitlendirilmesi veya borcun tamamının ödenmeyerek faize bırakılmasının özellikle borçlanma maliyetlerinin yükseldiği dönemlerde bireylerin temerrüt riskini artırabildiğine dikkat çekildi.
47 milyar borç varlık yönetim şirketlerinde
TCMB Finansal İstikrar Raporu’na göre Mart 2024 itibarıyla varlık yönetim şirketlerine devredilen hanehalkı batık kredi ve kredi kartı borcu 47 milyar TL’ye ulaşıyor. Varlık yöentim şirketleri alacakları Mart 2023’te 37 milyar TL seviyesindeydi. Buna göre, bankaların son bir yılda 10 milyar TL’ye ulaşan hanehalkı kredi ve kredi kartı borcunun varlık yönetim şirketlerine devrettiği görülüyor.
Kredi ve kartta takibe düşenler şubatta arttı
Bakan Şimşek: Elektronik ödemeler yakın takibe alındı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.