<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKart borcunu ödemeyenlerin başlarına gelebilecek 4 felaket----

Kart borcunu ödemeyenlerin başlarına gelebilecek 4 felaket

Kart borcunu ödemeyenlerin başlarına gelebilecek 4 felaket
21 Mayıs 2024 - 18:22 www.finansingundemi.com

Enflasyonun ve yüksek faiz oranlarının hakim olduğu son dönemde birçok tüketici kredi kartlarına sarıldı. Ancak kredi kartları borçlarının ödenmemesi çok ciddi sonuçları beraberinde getirebilir

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya çapında milyonlarca insan enflasyon ve yüksek faiz oranları nedeniyle finansal açıdan zor durumda hissediyor. Barınma, market giderleri, yakıt ve diğer tüm tüketim mallarında fiyatlar sadece birkaç yıl öncesine göre çok daha fazla yükseldi. Üstelik borçlanma maliyetleri de eskisine göre çok daha yüksek. Örnek vermek gerekirse ABD Merkez Bankası’nın (FED) son birkaç yıldaki yüksek faiz politikaları sonucu ABD enflasyonu %9’dan düşse de mevcut %3,4’lük enflasyon oranı ABD standartlarına göre hâlâ çok yüksek olarak kabul ediliyor.

FED yönetimi enflasyonu %2 hedefine düşürmeye çalışmak için gösterge Faiz oranlarını 23 yılın en yüksek seviyesinde tutuyor. Ancak CBS News’in haberine göre, yüksek faiz oranları ve tüketim mallarının yüksek fiyatları insanların temel ihtiyaçlarını bütçeleriyle karşılayabilmesini zorlaştırıyor. Bu nedenle birçok tüketici temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olması için kredi kartlarını kullanıyor.

Günümüzün yüksek faiz ortamında bu yöntem çok da akıllıca bir tercih değil. Zira ABD’de ortalama kredi kartı faiz oranları %22’ye yaklaştı. Kartlarına asgari tutarda ödeme yapan milyonlarca hane ise gergin durumda. Habere göre son istatistikler kredi kartı temerrütlerinin de arttığını gösteriyor. Kredi kartı hesaplarında temerrüde düşmek aylık ödemelerde geçici bir rahatlama sağlasa da uzun vadede ciddi sonuçlar da yaratabilir.

CBS News’in haberinde kredi kartı ödemelerinin atlanmasının ortaya çıkarabileceği 4 ciddi riske dikkat çekildi:

1. Kredi notunuzun zarar görmesi

Son ödeme tarihinde ödenmeyen veya kaçırılan kredi kartı ödemeleri kredi puanınızı ciddi bir şekilde etkileyebilir. Zira ödeme geçmişiniz kredi notu puanlama modellerindeki en önemli parçalardan biri olarak kabul edilir.

Örneğin sadece bir kez kaçırılan bir ödeme kredi notunuzdan 100 puan veya daha fazla düşmesine neden olabilir. Devam eden temerrütlerse hasarın daha fazla artmasına neden olacaktır. Birden fazla ödemeyi kaçırırsanız veya borcunuzu tamamen temerrüde düşürürseniz kredi notunuzun zarar görmesi sonucu bankacılık sisteminde faydalanma ihtimaliniz çok ciddi biçimde etkilenebilir.

Konut veya otomobil kredisi gibi bir borçların maliyetleri son derece zor ve pahalı hale gelebilir. Hasarlı bir kredi notu bazı sektörlerde istihdam edilmenizi de zorlaştırabilir. Finansal hedeflerinizden iş hayatınıza kadar birçok alanda sizi olumsuz etkileyecek bu tuzaktan kaçınmak oldukça önemlidir.

2. Gecikme ücretleri ve cezalar

Kredi kartı ödemelerinin gecikmesi durumunda bankalar yüksek faiz oranları ile borcunu ödemeyen müşterileri cezalandırabilir. ABD’de tüketiciler 60 gün ve üzerinde geciktirilen borçlar için kredi kartı şirketlerinin faiz oranlarını artırmasına izin veriyor. Buna karşılık, kredi kartı şirketleri de geç ödeme yapanları kolayca %30'a yaklaşabilen faiz oranlarıyla cezalandırmak için genellikle hızlı davranıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Türkiye’de ise 6 Nisan 2024 tarihinden itibaren ödemesi geciken borçlar için asgari ödeme tutarına aylık en fazla %4,55’lik gecikme faizi uygulanabiliyor. Dönem borcunun asgari tutarının dışında kalan kısmına ise en fazla aylık %4,25 akdi faiz uygulanabiliyor.

Bu yüksek faiz oranları gelecekte ödemenizi tekrar yapabilecek bir bütçe sağlamanız halinde bile vadesi geçen borç bakiyenizi ödemenizi zorlaştıracaktır.

3. Borç tahsilat şirketleri

Uzun bir süre boyunca ödeme yapmazsanız, kredi kartı şirketiniz sonunda hesabınızı üçüncü taraf bir borç tahsilat kurumuna gönderebilir. Bu şirketlerse ödeme alma konusunda acımasız olmalarıyla bilinir.

Borçlarınızın bu tür bir şirkete devredilmesi durumunda evinizden, işyerinizden, arkadaşlarınızdan ve aile üyelerinizden ödeme talep eden telefonlar almayı bekleyebilirsiniz. Her ne kadar yasalar bu tür hoş olmayan süreçleri yasaklasa da borç tahsilat şirketlerinin uygulayacakları yöntemlerin sonuçları sizin için oldukça ağır olabilir.

4. Zorlu yasal süreçler

Borcunuzun tahsilatı konusundaki tüm çabaları görmezden gelirseniz alacaklılar yasal işlem başlatmaya karar verebilir. Aleyhinizde icra takip davaları başlatılabilir. Dava süreçlerine cevap vermezseniz davacı taraf temerrüt kararı çıkarabilir. Bu kararla alacaklılar maaşınızın bir ksmını doğrudan haczedebilir, banka hesaplarınızdaki fonlara el koyabilir, sahip olduğunuz bir mülke haciz koymak için mahkeme emri isteyebilir.

Alacaklılar yasal yolları uzunca bir süre takip edebilir. İflas ilan etmek genellikle bu tür alacaklılardan kurtulmanın tek yoludur. Ancak bu sebeple mahkemeye çıkmak bile kendi başına tarsız bir durumdur. Üstelik mahkeme ücretleri de borçlu olduğunuz bakiyenin üzerine eklenecektir.

Kredi kartlarına sınırlama talebi

 

Kredi kartından nakit çekimde sert düşüş

 

Kredi kartı kullanımında kritik detaylar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)