Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Tüketici fiyatları dünyanın dört bir yanında yükselmeyi sürdürüyor. Diğer bir deyişle tüketiciler marketlerden benzin istasyonlarına kadar para harcadıkları her yerde daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalıyor.
Aynı zamanda faiz oranları da yükselişte. ABD Merkez Bankası (FED) politika faizlerini 23 yılın en yüksek seviyesinde tutuyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da politika faizlerini %42,50 seviyesinde tutarak yükselen enflasyonla parasal sıkılaştırma adımlarıyla mücadele ediyor. Başka bir deyişle sadece fiyatlar yükselmekle kalmıyor aynı zamanda kredi maliyetleri de yükseliyor.
Tüm bu tablo hesaba katıldığında kredi kartı borçlarının eskisine göre çok daha maliyetli hale geldiği anlaşılabilir. CBS News’in haberinde mevcut kredi kartı borçlarının şu anda bir yük oluşturduğu belirtiliyor. Zira doğalgaz, gıda ve sağlık gibi mal ve hizmet fiyatları dünyanın dört bir yanında yükselirken aylık asgari ödemeleri karşılamak eskisinden daha zor olabilir. Uzmanlarsa borçların olabildiğince hızlı bir şekilde ödenmesini tavsiye ediyor. Ödemeleri hızlandırma gerekliliğin ardında birçok ciddi neden de bulunuyor.
Fiyatlar yükseliyor
ABD’de ortalama mal ve hizmet fiyatları şubat ayında bir yıl öncesine göre %3,2, ocak ayına göre ise %0,4 arttı. Amerikan enflasyonu 2022’nin ortalarındaki %9,1’lik zirvesinden geri çekilmiş olsa da FED’in %2’lik enflasyon hedefinin hala üzerinde.
Türkiye’de ise TCMB verilerine göre, kredi kartı harcamalarında 1 Mart haftası itibariyle 262,2 milyar TL ile rekor seviye kaydedildi. Merkez bankası cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisini de % 42,96’dan yüzde 44,19’a yükseltti.
Enflasyon ekonomiyi etkilemeye devam ederken temel mal ve hizmetler için daha fazla ödeme yapılması da beklenebilir. Artan maliyetleri mevcut bütçesiyle karşılayamayanlar ise yüksek faizli kredi kartı borçlarını ortadan kaldırmaya öncelik verebilir.
Faiz oranları yakın zamanda düşmeyebilir
ABD enflasyonu zirve noktasından düşüşe geçtiğinde ekonomistler FED’in gösterge faiz oranlarını 2024’ün başlarından ortalarına kadar düşüreceğini öngörüyordu. Ancak küresel enflasyondaki son artışla birlikte, ekonomistler artık Faiz indirimlerinin 2024'ün sonlarında başlamasını bekliyorlar. Buna karşılık, yüksek faizler ve yüksek asgari kredi kartı ödemeleri, öngörülebilir gelecekte norm olarak kalacaktır.
Ödemeleri geciktirmek daha fazla faiz ödemesine mal olabilir
CBS haberinde, Idea Financial'ın kurucu ortağı ve CEO'su Justin Leto, "Kredi kartı şirketleri yüksek faiz oranları uyguluyor ve müşterilerin yalnızca aylık asgari ödemelerini yapmalarını şart koşuyor. Bu, kredi kartlarına olan ilginin her geçen gün artmasına ve tüketiciler için maliyetlerin yükselmesine izin veriyor" açıklamasında bulundu.
Ancak borç erteleme çözümleri gibi yardımcı olabilecek programlar söz konusu. Bu programlardan birini kullanan müşteriler aşağıdaki hizmetlerden faydalanabilir:
Kredi kartı borç yönetimi: Ödenmesi konusunda zorlanılan kredi kartı borçları için bankanızla irtibata geçtiğinizde size uygun bir ödeme planı ve daha düşük faizli ödeme imkanları sağlayabilmeniz mümkün. Bankalar kredi kartı borçları için müşterilerine taksitlendirme veya borç erteleme gibi imkanlar sağlayabiliyor.
Alternatif ödeme seçenekleri: Kredi kartı borçlarının faiz oranları değişken olduğundan ödenmeyen borçlar çok daha yüksek faiz ödemelerini beraberinde getirebilir. Uzmanlar kontrolü kaybedilen kredi kartı borçlarının düşük faizli kredilerle kapatılmasının iyi bir strateji olabileceğini belirtiyor.
CBS haberine göre mevcut ekonomik tablo kredi kartı borçlarını ödemek için doğru zamanda olduğumuzu gösteriyor. Yüksek faizler ve yükselen fiyatlar etkilerini göstermeye devam ederken kredi kartı borçlarını şimdi ödemek daha iyi bir finansal temele sahip olmanızı sağlayabilirsiniz.
Yıl sonu dolar ve enflasyon beklentisi ne oldu?
Kredi kartı ile ilgili yeni düzenlemeler gelir mi? İşte masadaki önlemler
Kredi kartı harcamalarında tarihi seviye
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.