Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankalara ibraz edilen çek sayısı, bu yılın ilk 4 ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 3 azalarak 6,3 milyon adet oldu.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, nisan ayı çek raporunu yayımladı.
Rapora göre, bu yılın ocak-nisan döneminde, bankalara ibraz edilen çek sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 düşüşle 6,3 milyon adet olarak gerçekleşti. Bu çeklerin parasal tutarı yüzde 11 artışla toplam 236 milyar TL'ye ulaştı.
Aynı dönemde, parasal tutarı 6,4 milyar TL olan 170 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 27 ve tutarında yüzde 24 azalış yaşandı. Aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 1 milyar TL tutarındaki 32 bin adet çek daha sonra ödendi.
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen toplam çeklere oranı tutar olarak geçen yılın aynı dönemine göre 1,3 puan azalarak yüzde 2,7 seviyesinde gerçekleşti. Karşılıksız çek adedi ise geçen yıla göre 0,9 puan düşerek yüzde 2,7 oldu.
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin il bazında dağılımı
Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı ve adedinin en fazla olduğu 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa olarak gerçekleşti. Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu iller ise yüzde 10,8 ile Uşak, yüzde 9,9 ile Iğdır, yüzde 8,3 ile Ağrı, yüzde 6,8 ile Kırklareli ve yüzde 6,7 ile Ardahan oldu.
Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 1,5 ile Sinop, yüzde 1,6 ile Karabük ve yüzde 1,7 ile Kastamonu olarak kayıtlara geçti.
Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 6,1 ile Iğdır, yüzde 6 ile Ağrı, yüzde 4,1 ile Mardin ve Bitlis, yüzde 4 ile Şanlıurfa oldu. Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 1,5 ile Aksaray, yüzde 1,7 ile Sinop ve Isparta şeklinde sıralandı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.