Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İş dünyasının uzun süredir talep ettiği çek düzenlemesine ilişkin detaylar netleşti. Çekte radikal değişiklikleri içeren çalışma kapsamında öncelikli olarak geçen yıl 15 Haziran’da isteğe bağlı olarak başlatılan karekodlu çek uygulaması zorunlu hale getiriliyor. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre, karekodlu çeklerde son 5 yıla ilişkin firmanın tüm çek bilgileri görülebilecek. Ödeme geçmişinin yanı sıra borçlar sorgulanabilecek. Sorgulamanın ardından çekin kabul edilip edilmeyeceğine karar verilecek. Karşılıksız çek veren hiçbir şirkette yönetici olamayacak. Sorgulama için çeki verenin rızası da istenmeyecek. Ticari sır kavramı ortadan kaldırılmış olacak. Cep telefonu uygulamasından gelen bilgiler doğrultusunda işadamı çeki alıp almayacağına kendisi karar verecek.
MERSİS NUMARASI OLACAK
Uygulama sayesinde çeki alan sahte olup olmadığını, çeki verenin finansal geçmişini, son bir yıl içerisinde kesilen çeklerin miktar ve ödenme takvimini görebilecek. Çekte şirketlerin Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) numarası da olacak. 0 ile 1.000 arasında verilecek puan sonrasında çeki alıp almama kişinin yine kendi takdirinde olacak. Edinilen bilgilere göre uygulamanın başlayacağı tarih henüz netleşmese de karekod uygulamasının en geç 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale getirileceği belirtiliyor.
ÇEK ORTALAMASINA DİKKAT
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri yasal düzenleme yapılarak çekteki güvenlik tedbirini artıracak radikal adımlar atılacağını belirterek buna rağmen iş dünyası temsilcilerinin basiretli tüccar gibi davranmaları gerektiğinin altını çiziyor. Riskin her zaman olduğuna dikkat çeken üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, “Kişinin çek geçmişi ortada olacak. En fazla ne kadarlık çek kesmiş, ne kadarını zamanında ödemiş, ne kadarlık çekinin arkası yazılmış onu görebilecek. Burada basiretli tüccar gibi davranması gerekiyor. Daha önceki kestiği rakamların ortalamalarına da dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.