Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bir şeyi elde etme ve edememe arasındaki noktanın adı kırılma noktasıdır. Bu noktaya ulaştığınızda ihtimaller arasında gider gelirsiniz. Hayatınızın farklı bir sayfasını kapatıp diğerini açarken zorunlu olarak uğranılan geçiş noktasına verilen isimdir bir anlamda kırılma noktası. Bir eşiktir. Bu eşik aşılınca farklı bir dünyaya geçilir. Farklı bir konuma, farklı bir kişiye, farklı bir dünyaya ulaşılır.
Bazıları kariyerlerlerinde kırılma noktasına geldiklerinde bunu hissederler. Ancak, bu konuda farkındalığı bulunanlar kadar bulunmayanlar da mevcuttur. ‘’Beyaz yakalının Seyir Defteri’’ kitabını yazarken okuyucuyu bu anlamda bir farkındalık yolculuğuna davet etmiştik.
Kitapla ilgili gelen geri beslemelerde ise okurların kariyerlerindeki kırılma noktaları konusunda önemli bir farkındalık yaratmış olduğumuzu menuniyetle gözlemledik.
Kariyerinizde ne aşamada kırılma noktasına gelinir diye soracak olursanız?
Bize en çok bir üst kademeye geçişte bunun yaşandığı belirtilmektedir.
Beyaz yakalılar kariyerlerine ilk başladıklarında veya belli dönemlerinde kendilerini adayarak yaptıkları başarılı işlerin primini üstleri alır. Onlar da üstlerine biraz daha katıp, biraz da yaldızlayarak bir üstlerine satarlar. Çıkardığınız güzel işlerin primlerini başkaları alsa bile yapılan işlerin marifeti ve tecrübesi de size kalır. Kendinizi geliştirir ve zenginleştirirsiniz. En önemli deneyimler ve birikimler bu şekilde kazanılır.
Sizin tecrübe ve marifet üstlerinizin prim yaptığı bu kazan-kazan süreci, yerinizi sağlamlaştırıp yaptığınız işin sadece tecrübesini değil primini de talep edeceğiniz güne kadar süregelir. Bu eşiğe gelindiğini gerek içinizde yükselen dalga gerekse etrafınızda bu dalgayı köpürten diğerleri kulağınıza fısıldamaya başlar.
‘’Bazen hak eden değil, hareket eden kazanır’’ kuralı, beyaz yakalı dünyasının önemli bir kuralıdır. Yaptığınız işe kattığınız değerden yani performansınızdan emin olduğunuzda ve farkındalık yarattığınız alanları belirlediğinizde kendinizi ve yaptığınız işin değerini doğru zamanlamayla anımsatmak iş hayatınızda ilerlemenin en önemli adımı olacaktır.
İşi yapan tarafta bulunduğunuz dönemde hiçbir rekabet ortamını solumamış iken, priminizi talep edeceğiniz noktada ise sizi önemli bir rekabet iklimi beklemektedir. Bu eşikte yapılacak zamanlama ve planlama fevkalade önemlidir. “evet” yerine “hayır” dediğiniz de, konuşmak yerine sustuğunuz da, a yolunu değil b yolunu seçmiş olursunuz. Belki daha mutlu, belki daha mutsuz ama kesinlikle başka bir hayat yaşarsınız.
Çalıştığınız işe kattığınız değer anlamlı değilse, kendi dalganızda boğulmanız da ihtimal dahilindedir. Yarattığınız değerin kalitesi konusunda emin değilseniz, bu konuda iş hayatından deneyimli bir beyaz yakalının mentorluğuna veya danışman bir firmanın koçluğuna ihtiyaç duyabilirsiniz.
Kırılma noktası dediğimiz bu eşiğe geldiğinde bir ‘’B Planı’’ ihtiyacınız olduğunu da unutmamalısınız. Sizin alanınızda benzer beceri ve deneyime sahip beyaz yakalıların ne kadar kazandığını ve ne tür pozisyonlarda konumlandırıldığını öğrenin. Danışman firmalarla, hem sektörde durduğunuz noktanın koordinatlarını belirlemek hem de piyasa beklentilerini öğrenmek adına görüşmeler yapmanız size değer katacaktır.
B planınızı da oluşturduktan sonra, fayda-maliyet matrisi uyarınca, daha fazla kazanım sağlamak ve zarar görmemek adına talebinize öncelikle mevcut kurumunuz içerisinde cevap aramalısınız. Beklentiler karşılıklı olarak uyuşmuyorsa profesyonel manevra kabiliyetinizi harekete geçirme zamanı gelmiştir. Yöneticilerde rekabetin farkındadır ve iyi çalışanlarını kaybetmemek adına bütçe ve pozisyon yaratmak gerektiğini bilirler. İşinizde yeterince dikeyleşip uzmanlaştıysanız, sektörünüzdeki diğer firmalarda konusunda uzman birisiyle çalışma beklentisi içerisinde olacaklardır.
Kariyerinizin bu tür kırılma noktalarında kariyerinize sahip çıkmalısınız. Kariyer bireysel bir olgudur. Kariyerinizin patronu sizsiniz. Kimse sizi sizin kadar iyi düşünüp kariyerinize sahip çıkamaz. Kurumlar istese de kariyer haritanızı yapamazlar. Kariyeriniz sizinle başlar ve sizinle biter. İstifa ederseniz kurumlar yönetecek size ait bir kariyer bulamazlar.
Kariyer haritanızı oluşturacak birisi olacaksa; Kariyerinizin Piri Reis’i siz olmalısınız!
İlham Süheyl Aygül
Bu yazıyı okuduktan sonra yarın benim için farklı bir gün olacağını düşünuyorum.
gerçekci ve yol gösteren bir yazı..
Aslen farklı biri olduğumuzu cebimizde bir B planınıda bulundurucak kadar temkinli ve flex olmamızı farkettiricek farkındalık yazısı daha...Teşekkürler. E.P
çok etkileyici ve tam bulunduğum pozisyon itibarı ile aradığım reçete yazı...yazara teşekkur ediyorum
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.