<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisKariyer dolandırıcılığı yükselişte----

Kariyer dolandırıcılığı yükselişte

Kariyer dolandırıcılığı yükselişte
28 Haziran 2024 - 18:04 www.finansingundemi.com

Veriler, ABD’de kariyer dolandırıcılıklarının geçen yıl iki kattan fazla arttığını ortaya koyuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de kimlik suçlarında azalma gözlenirken kariyer (iş) dolandırıcılıklarında belirgin bir artış yaşanıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kimlik Hırsızlıkları Merkezi'nden (Identity Theft Resource Center - ITRC) alınan yeni verilere göre, geçen yıl kimlik suçları azaldı ancak kariyer dolandırıcılıkları arttı.

Kariyer suçları

Fortune’dan Chris Morris’in haberine göre, grubun 2023 yılına dair yayınladığı 18'inci rapor, web siteleri, çoğunlukla LinkedIn ve diğer iş platformları aracılığıyla gerçekleştirilen iş dolandırıcılığı sayısında yüzde 118'lik bir artış olduğunu gösteriyor. Ancak genel olarak bakıldığında ITRC, bildirilen kimlik suçlarının sayısında 16 puanlık bir düşüş olduğunu belirtiyor.

Raporda, “2023'te ve 2024'ün başlarında da devam edecek şekilde, kimlik hırsızlarının yasal ağ ve iş arama sitelerinde sahte iş ilanları oluşturarak mağdurları iş başvurusunda bulunmaya teşvik eden bir artış gördük. Kötü aktörler, profesyonel görünümlü LinkedIn profilleri veya iş sitelerinde sahte işletmeler için canlı web siteleri içeren profiller oluşturuyor veya meşru şirketlerin kimliğine bürünüp röportajlar düzenlemek için sahte bir isim veya eski bir çalışanın adını kullanıyor” deniliyor.

Hassas bilgiler ele geçiriliyor

Kurbanları ikna ettikten sonra, görüşme sürecini orijinal platformdan e-postaya, kısa mesaja veya video konferansa taşıyan dolandırıcılar, insanlardan Sosyal Güvenlik numaraları ve ehliyet numaraları da dahil olmak üzere hassas bilgileri içeren evrakları doldurmalarını istiyor ve bu verileri elde ettikten sonra dolandırıcı işveren ortadan kayboluyor.

İş dolandırıcılıkları yüzdesel olarak en büyük kazancı elde etse de, bunlar ITRC'nin bildirdiği en büyük ikinci dolandırıcılık türü konumunda yer alıyor ve toplamın yalnızca yüzde 9'unu oluşturuyor. Google Voice dolandırıcılıkları, geçen yıl bildirilen dolandırıcılıkların yüzde 60'ını oluşturarak büyük bir farkla listenin başında yer almaya devam ediyor.

Yapay zekanın etkisi

Grup, genel kurban sayısının daha düşük olduğunu ancak daha fazla kişinin birden fazla kimlik hırsızlığı girişiminin veya kimlik suiistimalinin kurbanı olduklarını bildirdiğini söylüyor.

ITRC Başkanı ve CEO'su Eva Velasquez, raporda, “Mağdurlar ve meraklı tüketicilerle yapılan görüşmelerden elde edilen bilgiler, diğer ITRC ve kamuya açık raporlardan elde edilen verilerle birleştiğinde, kötü niyetli aktörlerin saldırı başlatmada daha etkili, verimli ve başarılı oldukları görülüyor. Sonuç olarak daha az kurban veya en azından daha az mağdur raporu ortaya çıkıyor ancak bireyler ve işletmeler üzerindeki etkisi tartışmasız daha zarar verici oluyor” diyor.

Grup, kimlik hırsızlarının muhtemelen yapay zekanın yardımıyla ‘meşru’ görünme ve kulağa daha makul gelme konusunda daha yetkin hale geldiğini ekliyor. Bu da onları çalınan kimliği kötüye kullanma, yeni kredi limitleri ve diğer hesaplar açma konusunda daha cesur hale getiriyor.

Toplam mağdurların yaklaşık yüzde 62'si 25 ila 64 yaşları arasında yer alıyor. 65 yaş ve üzeri yaşlılar ise mağdurların yüzde 30'unu oluşturuyor.

Anne ile oğlunun 90 milyon TL'lik dolandırıcılık iddiası!

 

Bakanlıktan yapay zeka dolandırıcılığına karşı uyarı

 

Sahte ilanla 'kapora' dolandırıcılığı

 

HGS ödemelerinde dolandırıcılık tehlikesine karşı vatandaşlara uyarı!

 

Kredi kartı dolandırıcılarından nasıl korunulur?

 

Dolandırıcıların yeni yöntemi: Yapay zekâ ile sahte belge!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)