Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ticaretin temel taşlarından biri olan çeklerde karekod dönemi başlıyor. Gelecek yıl hizmete alınacak karekodlu çeklerle, daha güvenli bir ticaret ortamının oluşturulması hedefleniyor. Çekin daha güvenli hale gelmesi için bir sonraki aşama elektronik çek kullanımı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) işbirliğiyle düzenlenen piyasadaki çek sahtekarlığının önlenmesi ve karşılıksız çek sayısının azaltılmasını hedefleyen uygulamaların anlatıldığı “Karekodlu Çek Uygulaması ve Çek Kanunu’nda Yapılan Son Değişiklikler” başlıklı seminer dün gerçekleştirildi. Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz de seminerde gerçekleştirdiği sunumla, 1 Ocak 2017’den itibaren zorunlu olan karekodlu çek uygulaması hakkında İTO üyelerine bilgi verdi. Akdeniz, alacak riskini yönetemeyen kişi ve kurumların gelecekte rekabet şanslarının olmayacağını ve işini geleceğe güvenle taşımanın yolunun riski doğru yönetmekten ve müşterileri tanımaktan geçtiğini belirtti.
2017’de gündeme gelecek
KKB olarak karekodlu çekle güvenli ticaretin yolunu açtıklarını anlatan Akdeniz, şunları kaydetti: “KOBİ’lerimiz başta olmak üzere şirketlerin birçoğunun sermayesi yetersiz ve birkaç çekini bile tahsil edemediğinde kendi borçlarını da ödeyemiyor. Borçlarını ödeyemediğinde de ticari itibarı sıfıra iniyor ve iflasa kadar gidebiliyor. O yüzden çekini alacağımız müşterilerimizi iyi seçmek zorundayız. Bunun yolu da karekodlu çekten geçiyor. Hem keşideciye hem de hamile fayda sağlayan karekodlu çek ile keşideci, güvenilirliğini karşı tarafa rahatlıkla gösterebilirken, mal vhizmet alımlarında pazarlık gücünü de artırabiliyor. Hamil açısından da çeki düzenleyen keşidecinin ne kadar güvenilir olduğu, piyasaya olan ödemelerin hangi oranda yapıldığı kolayca anlaşılabiliyor.”
Toplantıda yeni çek konusunda yeni bir çalışma yaptıklarını da söyleyen Akdeniz, KKB ve Bankalar Birliği’nin ‘elektronik çek’ sisteminin yasal zemin çalışmalarına başladığını ifade etti. Akdeniz, bu konunun 2017’de gündeme geleceğini bildirdi.
Seminerde konuşan İTO Başkanı İbrahim Çağlar da Türkiye genelinde bankalara ibraz edilen çeklerin adet olarak yüzde 30’unun, tutar olarak ise yüzde 43’ünün İstanbul’da olduğuna dikkat çekerek, bu yılın ilk 8 ayında İstanbul’da 199 milyar liralık çek kesildiğini ve bu miktarın yüzde 3,2’sinin karşılıksız çıktığını söyledi. Geçen yılın sonunda bu oranın yüzde 3,3 olduğunu belirten Çağlar, “Karşılıksız çek oranı ocak-ağustos döneminde yüzde 3,2’ye geriledi, karekodla daha da düşecek” ifadesini kullandı.
Diğer yandan Türkiye genelinde ilk 8 ayda kesilen çek miktarının 465 milyar lira olduğunu belirten Çağlar, geçen yılın sonunda yüzde 4,1 olan karşılıksız çek tutarının ülke genelinde yüzde 3,9’a gerilediğini kaydetti. Çağlar, “Yapılan kanun değişikliğiyle çeke kaybolan itibarı yeniden iade edildi. Karekodlu çek gibi uygulamalarla, çekte güvenilirliğin daha da pekişeceğine inanıyorum” dedi.
Sistem nasıl işleyecek?
Çek üzerindeki karekodun, Findeks Mobil Uygulaması’na okutulması ile elde edilen Findeks Karekodlu Çek Raporu sayesinde; çekin dolaşımda olup olmadığına, çek yaprağı üzerindeki bilgilerin doğruluğuna ve keşidecinin çek ödeme geçmişine ilişkin detaylı bilgilere anında ulaşılabilecek. Bu yolla çekin riski konusunda detaylı bilgilere ulaşılmış olacak. Öte yandan 9 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’de zorunlu hale gelmesine ilişkin kararda açıklanan Karekodlu Çekler, Türkiye’de müşterilerine çek defteri verebilen tüm bankalardan talep edilebiliyor.
Serhan Akıncı / Dünya
Mantıklı bir proje olarak sahaya çıkan karekod uygulaması son derece mantıksız bir zemin üzerinde devam etmektedir. Eğer gerekli düzenlemeler yapılmazsa hiçbir anlamı olmayacak uygulamadır. Neden mi? Anlatayım. Karekod uygulaması çıkartılırken hasıl olan amaç, herkesin bu çek sahibi hakkında bir telefon programı ile tüm geçmiş bilgilerini öğrenmesi idi. Ancak karekod’da şu an bu işlemler izne tabi. Yani çekine karekod koydurdan keşideci, geçmiş bilgilerinin öğrenilmesini izne tabi kılabilir. Böyle olduğunda o kişinin cebine sorgulama yapmak istediğinizi bildiren bir onay sms’i gidiyor ve keşideci bu onayı vermez ise siz yine göremiyorsunuz… Karekod uygulamasında keşideci izni kaldırılmaz ise bu sistem balon olacaktır.
hikaye. bankaların sorumluluk bedeli 15.000 tl yi bulmalı ki biraz daha çekler itibar görsün yoksa hikaye....
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.