Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, DKİB tarafından hazırlanarak Ticaret Bakanlığı onayına sunulan Su Ürünleri İhracatının Geliştirilmesine Yönelik Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Projesi'nin kabul edildiğini belirtti.
Katılımcı firmalar ve su ürünleri sektöründeki kurum ve kuruluşların temsilcilerinin de katılımıyla 3 yıl sürecek projenin açılış toplantısının gerçekleştirildiğine işaret eden Gürdoğan, proje ile katılımcı firmaların mevcut pazarlardaki ihracat payını artıracak ve alternatif pazarlara açılmalarını sağlayacak faaliyetlerin destekleneceğini aktardı.
Doğu Karadeniz'de faaliyet gösteren su ürünleri firmalarına yönelik hazırlanan projede 22 firmanın yer aldığını bildiren Gürdoğan, proje uygulama döneminde firmaların ihracata hazırlanmaları, ihtiyaç duydukları alanlarda eğitim ve danışmanlık almaları, yurt dışında firma ve fuar ziyaretleri ile ikili iş görüşme etkinliklerini içeren ticaret heyeti ile alım heyeti programları düzenlenmesi gibi faaliyetlerin de destekleneceğinin altını çizdi.
Su ürünleri sektörünün Doğu Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda hızlı bir gelişme gösterdiğine dikkati çeken Gürdoğan, özellikle bölgede belli bir aşamaya kadar tatlı suda yetişen ve daha sonra denizlerde kurulu kafeslere aktarılarak burada 3 kilograma kadar büyütülen Karadeniz somonu olarak da adlandırılan gökkuşağı alabalığına kalite ve lezzetinden dolayı yurt dışından çok büyük talep geldiğini ifade etti.
Gürdoğan, Türkiye'den 2021 yılının 7 aylık döneminde 16 bin 250 ton Karadeniz somonu ihraç edilerek karşılığında 90 milyon 316 bin 827 dolar girdi sağlandığını belirtti.
Karadeniz somonu ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 385, değerde ise yüzde 474 arttığını vurgulayan Gürdoğan, projede yer alan firmalarla birlikte Karadeniz somonunu uluslararası bir marka haline getirmeyi amaçladıklarını anlattı.
Kafes üretimine karşı çıkan kesimlerin konuyu iyice araştırarak, bugün ülke ihracatının yarısından fazlasını balık ihracatından elde eden ve bütün kıyı şeridini somon yetiştirilen kafeslerle donatan Norveç'in nasıl dünya piyasalarına hakim olduğunun göz önünde bulundurulmasını isteyen Gürdoğan, deniz ve tatlı sularda balık yetiştiriciliğinde ÇED raporunun talep edilmemesi ve mevzuatta bu yönde değişiklik yapılması için konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a arz edeceklerini aktardı.
Gürdoğan, Doğu Karadeniz'de Karadeniz somonu yetiştiriciliğinin daha çok geliştirilmesi için DKİB olarak her türlü desteği sağlayacaklarını, amaçlarının öncelikle ürünlerin ileri derecede katma değerli ürün olarak üretilip ihraç edilmesini sağlayacak ortak işleme tesisi kurulması, devam eden süreçte ise Trabzon'a Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.
39 ülkeye Karadeniz somonu ihraç edildi
Deniz yok ama tonlarca somon üretiyorlar
En fazla omega 3 içeren balık somon değil, uskumru!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.