<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKaraborsaya düştü, fiyatlar uçtu----

Karaborsaya düştü, fiyatlar uçtu

Karaborsaya düştü, fiyatlar uçtu
04 Eylül 2013 - 12:20 www.finansingundemi.com

Baklava ve tatlılarda kullanılan Antep Fıstığı'nın fiyatı zirvelere ulaştı!

Ülkemizde tatlı ve baklava denince akla gelen en önemli markaların ve üreticilerin başında yer alan Faruk Güllüoğlu'nun sahibi Faruk Güllü, özellikle Antep fıstığı fiyatları başta olmak üzere ceviz ve badem ithalatı konusunda son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Fıstık, badem ve cevizden az mahsul alındığı yıllarda talebi karşılamamasından dolayı fıstık, ceviz ve badem fiyatlarının kilosunun aşırı yükselmesini eleştirdi. Son yıllarda bu durumla sık sık karşılaştıklarını dile getiren Faruk Güllü iç pazarda simsarların yüzünden bir karaborsa oluşturulduğunu Antep fıstığının kilosunun 65 TL'ye, cevizin 40 TL'ye bademin ise 30 TL'ye kadar yükseldiğini söyledi. Güllü, "Fiyatların daha da artması halinde Faruk Güllüoğlu olarak fıstıklı ürün (baklava, tatlı, şekerleme) üretimini yerine
alternatif yeni ürünleri değerlendirerek belli bir süre üretime ara verebiliriz" şeklinde konuştu.
Faruk Güllüoğlu markasının sahibi Faruk Güllü, son yıllarda  üretimi giderek azalan ve ithale dayalı bir ürün haline gelen ceviz fiyatlarının kilosunun 40 TL'yi geçmesini sert bir dille eleştirdi. Güllü, "Mahsul az olunca ithalata yüklenilmesi ilk bakışta doğru gelebilir. Ancak gümrükte yaşanan sıkıntılar nedeniyle içeri giremeyen ürünler, konulan kotalar sebebiyle ürün ithal edilemiyor. Buna karşın yurtdışından ülkemize gelen sağlık ve gümrük kontrolleri yapılmayan ürünler biz tatlı üreticilerini zor duruma düşürüyor. Ayrıca bu
aşamada da simsarlar devreye giriyor, stokçuluk ve karaborsacılık sebebiyle fiyatlar düşeceği yere artıyor. Tüketiciler ya sağlıksız ürünler yemek zorunda bırakılıyor ya da aşırı pahalı tercihlerle baş başa kalıyor" dedi.
Fahiş fiyat artışları hakkında açıklamalarını sürdüren Güllü, konu ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kontrollünde üreticiyi de koruyarak kontrollü bir şekilde simsarların ekmeğine yağ sürmeden ithalat müsaadesi verilmesi gerektiğini belirtti.
Ani ve kontrolsüz yükselen fiyatlar yüzünden müşterilerine lüzumsuz fiyat artışları ile pahalı ürünler sunmamak konusunda kararlı olduğunu dile getiren Faruk Güllü, Türk Kültürünün geleneksel ürünü
Baklavanın adının pahalı ürün statüsüne sokulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.
Güllü, "Fiyatlardaki aşırı artış hileli, kalitesiz veya standartlara uymayan hammadde kullanımına üreticileri teşvik ediyor. Bu da özellikle baklavanın adına zarar veriyor. Başta Antep fıstığı olmak üzere ve ülkemizde üretimi son yılarda gittikçe azalan ceviz ve badem de iç pazarda oluşan karaborsa piyasasından aşırı etkileniyor.
Örnek vermek gerekirse şu an bir kilo Antep fıstığının Gaziantep'ten alınışı 60 ile 65 TL arasındadır. Gaziantep'te son dönemlerde çok ciddi bir fıstık stoklaması yapılıyor, bu da Antep fıstığının hammadde olarak kullanımını her geçen gün daha da zorlaştırıyor. Bizim meslek grubumuzun ana hammaddelerinden Antep fıstığıyla ilgili bu karaborsa durumu devam ederse yakın bir zamanda Faruk Güllüoğlu olarak fıstıklı ürün (baklava, tatlı, şekerleme) üretimini yapmakta zorlanacağız ve bazı ürünlerimizin üretimini geçici olarak durduracağız. Zira hiçbir şekilde bu karaborsa anlayışına adapte olup fiyatlarımızı yukarı çekerek müşterilerimizi mağdur etmeyeceğiz" açıklamasını yaptı.
Bu duruma Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın acilen el koymasının gerektiğinin altını çizen Faruk Güllü, özellikle stoklamaya karşı önlem alınması gerektiği ve ithalatı ise kontrolleri artırarak sürdürmek gerektiğine dikkat çekti. Özellikle Antep fıstığı ve cevizin baklavanın kalbi olduğunun altını çizen Faruk Güllü, "Baklavacılık her gün tonlarca üretim yapılmasına rağmen makineleşmeyen ve insan gücüne ve el emeğine dayalı bir meslektir. Usta çırak ilişkisinin yürütüldüğü saygı ve sevgiyle çalışılması gereken ve herkesin yapmış olduğu işe saygı duyduğu ve özen gösterdiği bir iştir. Bu da işimize duyduğumuz saygıyı ve ürünümüze olan güvenimizi artırmaktadır. Biz bu işi babamızdan devraldık ve çocuklarımıza devredeceğiz. %100 Türk mirası olan ve bunca zahmet ile üretilen ve bize has el emeği ile yapılan bu ürünün gelecekte de var olması için piyasa koşullarını darbe vuran karaborsa girişimlerinin net bir şekilde önüne geçilmesi gerekmektedir" dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)