Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel piyasa düzenleyicisi kurumlar kara para aklamayla mücadele konusundaki başarısızlıkları nedeniyle şirketlere para cezası vermeye devam ediyor. Avrupa Birliği ve İngiltere başta olmak üzere düzenleyici kurumlar suça karşı savunma mekanizmalarının sertleştirmesi için finans sektörüne baskı yapıyor.
Financial Times’ın haberine göre yönetişim ve risk danışmanlığı firması Kroll, son incelemesinde yetkililerin 2021'in ilk altı ayında kara para aklama gerekçesiyle 17 büyük operasyonda neredeyse 1 milyar dolar (994 milyon dolar) tazminat cezası verdiğini tespit etti.
Kroll Finansal Hizmetler Uyum ve Düzenleme Başkanı Claire Simm, "Soruşturmalar Kovid-19 sırasında durdurulmadı. Düzenleyici kurumlar daha sert cezalar verdikçe para cezalarının miktarı da arttı ve düzenleyiciler her türlü engele rağmen yaptırımların en önemli öncelikleri olmaya devam ettiği mesajını vermeye devam ediyor" dedi.
Kroll’un 2016 yılından bu yana sürekli olarak gerçekleştirdiği araştırmalar piyasa düzenleyicisi kurumların şirketlere kara para aklama konusundaki eksiklikleri, yetersizlikleri, şüpheli etkinlikleri ve müşteri durum tespitleri üzerinden verdikleri para cezalarını esas alıyor. Düzenleyici kurumlar, yıllardır süren uyarılara rağmen yetersiz kaldığını düşündüğü kişi veya şirketlere karşı daha sert cezalara ve hatta cezai işlemlere başvuruyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Mart ayında, İngiltere'de Finansal Yürütme Otoritesi (FCA), Bradford merkezli bir altın şirketini eylemlerini düzgün bir şekilde izleyemeyen NatWest'e karşı kara para aklama suçlarına karşı başarısızlıkları için ilk kovuşturma girişimini başlattı. İngiltere Mahkemeleri, kara para aklama davalarında sınırsız para cezası uygulayabiliyor.
Simm, "FCA'in cezai yetkilerini kullanma kararı İngiltere'de türünün ilk örneğidir. Olağanüstü miktardaki para cezaları ve itibari hasar halihazırda önemli bir caydırıcılık unsuru oluştursa da bu aynı zamanda düzenleyici kurumlar tarafından uyum konusundaki başarısızlıklara müsamaha gösterilmeyeceği konusunda açık bir uyarı niteliği de taşıyor" ifadelerine yer verdi.
İngiltere'de bu yıl dikkat çeken başka soruşturmalar da gerçekleşti. Dijital krediler alanındaki start-up şirketi Monzo geçen ay kara para aklama yasalarının potansiyel ihlalleri gerekçesiyle FCA tarafından soruşturulduğunu açıkladı. Bu tür gözetim sorunları, hızlı büyümesi sebebiyle genellikle uyumluluk ve müşteri tanıma süreçleri müşteri edinme hızına ayak uyduramayan fintek şirketlerinin karşı karşıya olduğu sorunlardan birisi.
Monzo’nun Alman rakibi N26 da kara para aklama konusundaki kontrol mekanizmalarındaki arızlar nedeniyle Alman piyasa düzenleyici kuruluşu BaFin tarafından iki kez uyarıldı. Şirket bu yıl düzeltme süreçlerini denetlemek amacıyla özel bir gözetim organı oluşturdu.
Son yıllarda Avrupa ülkeleri piyasa düzenlemeleri konusundaki yaptırımlarıyla ABD ve Asya’daki otoriteleri geride bıraktı. 2021'deki tazminat cezalarının yarısından fazlası sadece Hollanda'dan geldi. Bunun nedeni büyük ölçüde, "birkaç yıl boyunca ve yapısal bazda" kara para aklama yasalarını ihlal etmekle suçlanan ve daha sonra savcılarla 480 milyon euroluk bir anlaşmaya varan Hollanda bankası ABN Amro’dan kaynaklanıyor.
Söz konusu rakamların dışında UBS Genel Müdürü Ralph Hamers Amsterdam merkezli banka olan ING’yi yönettiği sırada 775 milyon euroluk kara para aklama skandalındaki rolü nedeniyle ilgili mahkemenin soruşturmasıyla karşı karşıya kalabilir.
ABD'de finans şirketi Capital One, Hazine Bakanlığı'nın soruşturması sonrasında Banka Gizliliği Yasası kapsamında kara para aklama konusundaki ihlalleri nedeniyle 390 milyon dolar ceza ödemek zorunda kaldı.
Dünya genelinde kara para aklamanın boyutu, İngiltere'nin Brexit'in ardından yürürlüğe giren Yaptırımlar ve Kara Para Aklamayla Mücadele Yasası gibi devletlerin yeni yasalar üretmesine yol açtı. İngiltere Ulusal Suç Dairesi, kara para aklamanın her yıl ülkede 100 milyar sterlinden fazla kayıp oluşmasına mal olduğunu tahmin ediyor.
Kroll raporunda, yeni yasaların "gelecekte daha fazla yaptırım uygulanmasına yol açacağı” belirtildi. Raporda, "2021 ve sonrasında büyük para cezaları ve cezai yaptırımlar görmeyi bekleyebiliriz" ifadelerine yer verildi.
Piyasaların merakla beklendiği Jackson Hole’de fikir ayrılıkları
Londra'da ev almak için doğru zaman mı?
ESG fonları çevreye zarar mı veriyor?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.