<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKara paranın merkezi HSBC----

Kara paranın merkezi HSBC

Kara paranın merkezi HSBC
05 Mart 2014 - 10:02 www.finansgundem.com

Rüşvetten yargılanan Zarrab Türkiye’de serbest bırakılırken, ortağı Babak Zanjani’nin tutukluluk süresini uzatan İran kara para güzergâhını inceliyor

Türkiye’nin, İran’ın ambargolu parasını uluslararası dolaşıma sokma çabaları ve Hükümet üyelerine rüşvet verdiği iddiasıyla tanıdığı Reza Zarrab serbest bırakılırken, ortağı Babak Zanjani’nin İran’daki tutukluluk süresi uzatıldı. Batı ile ilişkilerini normalleştirmeye çalışan İran, Zanjani’nin para trafiğini çözmeye çalışırken yollar İngiltere merkezli, Türkiye’de de faaliyet gösteren bankacılık devi HSBC’ye çıkıyor.

Taraf'ta yer alan iddialara göre, İran devletine borcu neden gösterilerek Zanjani’nin tutukluluk süresi uzatıldı. İran Yargı Sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, Zanjani’nin yeterince işbirliği yapmadığından dosyasında fazla gelişme kaydedilmediğini ve tutukluluk süresinin iki ay daha uzatıldığını bildirdi. Başkent Tahran’daki bir basın toplantısında konuşan Ejei, “Bu kişi maalesef doğruları söylemiyor ve yetkililerle gerekli işbirliğini yapmıyor. Doğru söylemediğinden soruşturma ve ayrıca mal varlığı tespiti konusundaki süreç, yavaş ilerlemektedir. Son olarak mal varlığının bir bölümünün Malezya’daki bir bankada tutuğunu iddia etti. O ülkeye geçen hafta bir heyet gönderdik iddianın doğru olmadığını ortaya çıktı” diye konuştu.

HSBC ŞÜPHE ALTINDA

Her ne kadar Zanjani gizli mal varlığı için Malezya’yı adres gösterse de, yatırımlarının büyük kısmının Tacikistan’da olduğu, Dubaili aracılar kullanarak Türkiye üzerinden ambargolu parayı uluslararası sisteme soktuğu ve mevduatının büyük kısmını Hong Kong’taki off shore hesaplarda sakladığı düşünülüyor. Geçtiğimiz yıl ABD ve AB tarafından kara listeye alınan Zanjani’nin, sahip olduğu ellinin üzerindeki paravan şirketi kullanarak 17.5 milyar doları ambargodan sakladığı tespit edilmişti. Zanjani’nin Batı bankalarında bulunan paralarına el konarken; ABD Kongresi’nin yaptığı incelemelerde İran’ın yaklaşık 300 milyar dolarının HSBC ile Standart Chartered tarafından aklandığının ortaya çıkarılması şüpheleri bu bankalar üzerinde yoğunlaştırmıştı. Özellikle HSBC’nin (The Hong Kong and Shanghai Banking Corporation), Hong Kong çıkışlı bir banka olması dikkat çekmişti.

SABIKASI KABARIK

Londra ve Şanghay merkezli bir banka olan HSBC’nin suç dosyası da kabarık. ABD’de Meksika’daki uyuşturucu kartellerinin paralarının aklanmasına dair davada HSBC, 2 milyar dolar ceza aldı. Hizbullah’ın finanse edilmesine aracılık etmekten ABD’de suçlu bulunan HSBC, İran ambargosunu deldiği için de 1.9 milyar dolar ceza ödemeye mahkum edildi. HSBC’nin kara listesi yalnızca uyuşturucu kartelleri ve terörizmle de sınırlı değil. Evrakta sahtecilik yapmaktan 2.46 milyar dolar cezaya çarptırılan banka; uluslararası döviz, Libor, altın manipülasyonlarına dair soruşturmaların da baş şüphelilerinden.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Ergül06 Mart 2014 22:09

    Banka Dubai üzerinden İran parasını sisteme alıyor. Halkbank operasyonunun baş aktörü ama arka planda.