Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele konularındaki çabasını yeterli bulan Avrupa Komisyonu, Türkiye’yi gri listeye almaya gerek görmedi. Aday ülkelerin katılım müzakereleri kapsamında eksik bulduğu çalışmaları değerlendiren Komisyon, Türkiye’nin ilave tedbirler almasını gerek duymadı.
Türkiye’nin bu konuda attığı adımları değerlendiren Komisyon, Türkiye’nin Ekim 2021’de taahhütte bulunduğu alanlarda Karşılıklı Değerlendirme Raporu (MER) sistemini iyileştirmek için önerdiği bir dizi eylemde ilerleme kaydettiğine dikkat çekti.
TÜRKİYE’NİN SIKI TEMASLARI ETKİLİ OLDU
AB Komisyonu, kara para ve terörizmin finansmanı ile mücadelede stratejik eksikliği bulunan ülkeleri gri listeye alırken, Türkiye’nin, kara para ve terörizme karşı yaptığı çalışmalar ve AB Başkanlığında yürüttüğü temaslar dolayısıyla listede yer almadığı değerlendiriliyor. AB Türkiye Delegasyon Başkanı ile görüşme, Global Facility ile iş birliği ve Avrupa Birliği başkanlığında yürütülen temasların Türkiye’nin son liste güncellemesine alınmamasında pay sahibi olduğu değerlendiriliyor.
SON GÜNCELLEMEYİ ÖNCEKİ GÜN YAPTI
Avrupa Birliği (AB), AB Komisyonu, kara para ve terörizmin finansmanı ile mücadelede stratejik eksikliği bulunduğu gerekçesi ile AB’nin mali sistemine tehdit teşkil eden ülkeleri belirleyerek yayınladığı gri listede açıklıyor. Komisyon, listeleme yetkisini üye ülkelerde doğrudan uygulanan tüzükler vasıtasıyla kullanırken, bu doğrultuda, tüzükte yer alan liste zaman zaman güncelleniyor. Listeye ilişkin son güncelleme 21 Şubat 2022 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan 2022/229 sayılı tüzük ile yapıldı.
FARKLI DAVRANDI
Tüzük ekindeki liste incelendiğinde Türkiye’nin bu aşamada AB gri listesine alınmadığı görüldü.
Bununla birlikte 21 Ekim 2021 tarihinde Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesine Türkiye ile birlikte alınan Ürdün ve Mali’nin AB gri listesine eklendiği dikkati çekti. AB Komisyonu tarafından bugüne kadar yapılan güncellemelere bakıldığında FATF’ın liste kararlarının temel alındığı, bununla birlikte otomatik bir sürecin işletilmediği, AB’nin kendi dinamiklerinin de dikkate alınarak bir listeleme yapıldığı görüldü.
İki yılda büyük ilerleme kaydetti
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Ekim 2021’de Türkiye’nin Karapara Aklama Ve Terör Finansmanına Karşı Mücadele (AML/CFT-Anti-Money Launderıng And Counter Terrorist Financing) sisteminde stratejik eksiklikleri olduğunu kamuoyuna açıkladı. Türkiye, AML/CFT sisteminin etkinliğini güçlendirmek için ve FATF ile birlikte çalışmak için üst düzey bir siyasi taahhütte bulundu. Türkiye, MER’in Karşılıklı Değerlendirme Raporu’nu (MER) kabul ettiği Ekim 2019’dan bu yana sistemini iyileştirmek için önerdiği bir dizi eylemde ilerleme kaydetti. (Yeni Şafak)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.