Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Karlılıktan vazgeçerek pazar payı kazanmaya odaklanan fintek şirketlerinin bu stratejileri zararlı olmaya başladı. Birikim start-up şirketi Chip CEO’su Simon Rabin, İngiltere’nin en büyük fintek oyuncularının bazılarının bu nedenle ağır bedeller ödediğini söyledi.
Rabin, dijital bankalar Monzo ve Revolut gibi birçok fintek şirketinin zarar eden iş modellerinin, büyük girişim sermayesi yatırımları sayesinde ayakta kaldığını ifade etti. Rabin, “bunun sonuçlarını yakın zamanda gördük, bazı fintek şirketleri büyümeye öncelik verdi ve karlılığı önemsemedi. Bu nedenle de ağır bedeller ödediler” dedi. Devamında, “bazı fintek şirketleri müşteri deneyimini ve işlevselliği ön plana çıkardı ve sundukları hizmetin karlılığını düşünmedi. Sonucunda oldukça geniş müşteri tabanları var ancak gelir elde edemiyorlar. Bunun uzun vadede sürdürülebilirliği sorgulanmalı” ifadelerini kullandı.
İngiltere’nin en büyük fintek şirketlerinden bazıları 10 yıldan uzun bir süre önceki kuruluşlarından bu yana her yıl zarar ediyor. Ancak şirketler olgunlaşırken ve halka arzları yaklaşırken karlılık önem kazanmaya başladı. Financial News’in haberine göre 2017 yılında kurulan Chip, ilk karını ağustos ayında elde etti. Mobil birikim uygulamasının CEO’su şirketin uzun vadede de kayıp yaşayabileceğini söyledi.
Birikim hesaplarına kolay erişim imkanı tanıyan uygulama, BlackRoch tarafından yönetilen fonlara ve yapay zeka temelli yönetim araçlarına da erişim sağlıyor. Şirketin pazar payı şimdi 400 bin müşteriyle İngiltere’nin birikim hesaplarının %2’si. Rabin şirketin üç yıl içinde beş milyon müşteriye ve %25 pazar payına ulaşmayı hedeflediğini söyledi.
Chip’in “yatırımcılar ve hissedarlar için getiri sağlayan bir şirket olduğunu kanıtlayabilmesi için” karlılığa ulaşması gerektiğini söyleyen Rabin, “girişim sermayesi potansiyel karlılığa odaklanıyor” dedi. Devamında, “şimdilerde bence Monzo gibi şirketler, birkaç yıl öncesine kıyasla sermaye elde etmekte güçlük çekiyor” ifadesini kullandı.
finansgundem.com'un derlemesine göre girişim sermayesi geride bıraktığımız dönemlerde İngiltere’nin fintek şirketlerine yöneldi.
Dev fintek şirketi Revolut İngiltere’nin en değerli fintek şirketi oldu ve 33 milyar dolarlık değerlemeye ulaştı. Bankalar da fintek alanında daha aktif oyuncular olmaya başladı. Goldman Sachs ve JPMorgan İngiltere’de dijital bankalar kurdu. Goldman Sachs Starling Bank’a 50 milyon dolarlık yatırım yaparken, JPMorgan dijital varlık yöneticisi Nutmeg’i satın aldı.
Bankacılık sektöründe karlılık artıyor
'Tarihin en büyük çöküşünden önce altın, gümüş, Bitcoin ve Ethereum alın!'
Dünyanın en zengin ismi değişti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.