<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKar dağıtımında değişiklik yok----

Kar dağıtımında değişiklik yok

Kar dağıtımında değişiklik yok
25 Şubat 2013 - 11:33 www.finansingundemi.com

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, bankaların kar dağıtımı konusunda hiçbir şeyin değişmediğini söyledi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, bankaların kar dağıtımının bankaların sermaye yeterlilik rasyolarına bağlı olduğunu ve hiçbir şeyin değişmediğini söyledi.
Bankaların geçmiş yıllarda karın dağıtılması zorunlu olan kısmın dışında kalan miktarın bünyelerinde tutulması uyarısında bulunan BDDK'nın, 2012 yılı için esnekliğe gittiği, karın dağıtımında banka bazlı hesaplama yapıldığı ve bazı bankalara mali bünyelerine göre belirli bir miktara kadar karı dağıtabileceklerine yönelik ruhsat verildiği şeklinde çıkan haberlere ilişkin BDDK Başkanı Mukim Öztekin, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Öztekin, bunun eskiden beri var olan bir durum olduğunu ve yeni bir şey olmadığını söyledi.
Bankaların her yıl karının belli bir miktarını dağıttığını belirten Öztekin, "Bu bankaların sermaye yeterlilik rasyolarına bağlıdır. Hiçbir şey değişmiş değil. Her yıl ne dağıtıyorsa şimdi de aynısını dağıtıyor. Sermaye yeterliliği yüksek olan daha fazla kar dağıtıyor. Yeni değil ki bu formül... Eskiden de böyleydi" dedi.
Bu konuda haberlerin çıktığını hatırlatan Öztekin, Ocak ayında Anadolu Ajansı Finans Masası'na konuk olmuş ve "Bankaların kar dağıtımını büyük oranda sınırladığınızı söylediniz. Yatırımcılar temettü dağıtımının fazla olmasını istiyor. Süre konusunda hedefiniz nedir? Ne zamana kadar kar dağıtımlarını sınırlayacaksınız" sorusuna "Avrupa'da bankacılık krizi ve ekonominin normal rayına oturmasını bekliyoruz" diye cevap vermişti.
Bankaların muhtemel risklere karşı ayırdıkları serbest karşılıkları da ilave ederek, sermaye yeterlilik rasyosu ne kadar yüksekse bankaların o kadar kar dağıtmasına müsaade ettiklerini anımsatan Öztekin, "Yatırımcıların kar dağıtım yoluyla para kazanmalarını engellemiş oluyoruz ama bankaların değerini artırarak onların daha fazla para kazanmalarına vesile oluyoruz" şeklinde konuşmuştu.
Sermaye yeterlilik rasyosu 17,87
2011 yılında bankalar toplam 19 milyar 844 milyon lira dönem karı elde ederken, 2012 yılında dönem karlarını yüzde 18,8 oranıda artırarak 23 milyar 576 milyon liraya yükseltti.
Bankaların aktif toplamı 2011'de 1 trilyon 217,7 milyar lira iken 2012 yılında yüzde 12,6 oranında artışla 1 trilyon 370,6 milyar liraya ulaştı.
2011 yılında bankaların sermaye toplamı 50 milyar 493 milyon lira, yedek akçe toplamı 89 milyar 777 milyon lira, sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) 16,55 ve dönem karının ortalama özkaynaklara oranı 15,48 idi.
2012 yılında ise bankaların sermaye toplamı 54 milyar 636 milyon lira, yedek akçe toplamı 103 milyar 641 milyon lira, sermaye yeterlilik rasyosu 17,87 ve dönem karının özkaynaklara oranı 15,72 seviyesine ulaştı. 2011 yılı dönem karından borsaya kote şirketler yaklaşık 2,1 milyar lira nakit temettü dağıttı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)