<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKapasite kullanım oranı geriledi----

Kapasite kullanım oranı geriledi

Kapasite kullanım oranı geriledi
22 Şubat 2013 - 14:35 www.finansingundemi.com

Kapasite kullanım oranı Şubat'ta 0.7 puan azalarak yüzde 72.2 seviyesinde gerçekleşti

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,7 puan azalarak, yüzde 72,2 seviyesinde gerçekleşti.
Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve şubat ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 576 iş yerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayinde kapasite kullanım oranı sonuçları açıklandı.
Buna göre, 2012 yılı şubat ayında yüzde 72,9 olan kapasite kullanım oranı, 2013 yılı şubat ayında yüzde 72,2 olarak belirlendi. Kapasite kullanım oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 puan azaldı.
İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,2 puan artarak 73,3 seviyesinde gerçekleşti.
İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı çalışması, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinin anket döneminde mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımlarının belirlenmesi amacıyla yapılıyor.
2013 yılı şubat ayında mal gruplarına göre kapasite kullanım oranlarında, geçen yılın aynı ayına göre yatırım malları, gıda ve içecekler ve dayanıksız tüketim mallarında artış görülürken, dayanıklı tüketim malları ve ara mallarında düşüş görüldü.
Merkez Bankası tarafından 2013 yılı Şubat ayına ilişkin yayımlanan ''İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı'' verilerine göre, geçen yılın şubat ayına kıyasla kapasite kullanımı dayanıksız tüketim mallarında 1 puanlık artışla yüzde 72,3'e ulaştı.
Kapasite kullanımı, dayanıklı tüketim mallarında 4,1 puanlık azalışla yüzde 70,7, tüketim mallarında bir önceki yıla göre değişmeyerek yüzde 71,9, gıda ve içeceklerde 1,2 puanlık artışla yüzde 70,2, ara mallarında 2,9 puanlık gerilemeyle yüzde 73,1 ve yatırım mallarında 2,3 puanlık artışla yüzde 72,1 seviyesinde gerçekleşti.
Sektörlere göre kapasite kullanım oranları
İkili sektörlere göre en yüksek kapasite kullanım oranı yüzde 78,8 ile tekstil ürünlerinin imalatı sektöründe gerçekleşti. Bunu yüzde 78,7 ile kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı sektörü takip etti.
Kapasite kullanım oranı en düşük alanların başında ise yüzde 58,1 ile içeceklerin imalatı sektörü geldi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)