Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz haftanın verileri küçük şirketlerle ilgili karamsar bir tablo çizdi.
Popüler çevrimiçi yorum sitesi Yelp, sitelerinde yer alan, bir çoğu restoranlardan oluşan 163,000 şirketin ortadan kaybolduğunu ve neredeyse 98,000 şirketin faaliyetlerine devam edemeyeceğini açıkladı. Aynı günlerde, Ulusal Restoran Birliği tarafından yapılan uyarıda 100,000’den fazla restoranın bu yıl kalıcı olarak kapandığı ve önlem alınmazsa daha fazla işletmenin kapanacağı söylendi.
Peki tüm bunların sorumlusu kim? Elbette korona virüs pandemisi. Peki korona virüs gerçekten suçlanmalı mı? Evet ve hayır.
İşin aslı restoranların başarı ortalaması oldukça düşük. Marjlar ince, rekabet sert ve tüketiciler değişken. Bu yüzden de, sektör raporlarına göre restoranların %60’ı ilk yıllarını tamamlayamadan kapanıyor ve %80’i beş yıl içinde faaliyetlerine son veriyor. Dolayısıyla, restoranların %80’i beş yıl içinde kapanıyorsa bu her yıl 150,000 restoranın kapıları kapattığı anlamına geliyor. Temmuz ayı itibariyle 100,000 restoranın kapanmış olması yıl sonunda bu rakamın 170,000’i bulabileceğine işaret ediyor. Bu elbette normal rakamların üzerinde.
Küçük şirketlerin geneline baktığımızda, Small Business Administration (SBA)’a göre, ABD’de 30,2 küçük işletme var ve bu şirketlerin 5,9 milyonluk bir kısmı işveren konumunda. SBA’nın raporlarına göre bu 5,9 milyonluk işveren şirketlerin %7 ila %9’u her yıl kepenk indiriyor. Sonuç olarak bu her yıl 531,000 şirketin kapandığı anlamına geliyor. Başka bir deyişle küresel bir pandemi olsun veya olmasın, birçok küçük işletme her yıl kapanıyor.
Genel bir mantık yürütmeyle birçok küçük şirketin, özellikle de restoranların, perakendecilerin, spor salonlarının ve seyahat şirketlerinin ciddi anlamda güçlük çektiğini görebiliriz. Ancak yine de, örneğin Philadelphia’daki restoranların birçoğu, hareketli bir paket servis sürecinde. Dış mekandaki masaları dolu. Şimdilerde iç mekanda da servise başladılar.
Ve ilginç bir şekilde iyi haberler de var.
Gene Marks’ın The Guardian’da kaleme aldığı yazıda, Eylül ortası itibariyle yeni şirket başvuruları bir önceki yıla kıyasla %19 artış gösterdi. US Census Bureau’ya göre işveren statüsünde olacak şirket başvurularıysa %12 arttı. Birçok şirket kapanırken, yenileri açılıyor. Bununla kalmamakla birlikte, Harvard, Stanford, Chicago gibi üniversitelerin yaptığı araştırmanın raporlarına göre, ülkedeki girişimlerin %52’sinden fazlası pandemiden olumlu bir şekilde etkilendi. Bloomberg’in haberindeyse, şirket iflaslarının bu yıl düşüş gösterdiği söylendi.
Küçük işletmelerin durumuyla ilgili herkesin anlatacak başka bir hikayesi var zira bu siyasi bir mesele. Sağ cenah, küçük işletmelerin güçlük çektiğini ve hükümetlerin karantina önlemlerini esnetmesi gerektiğini söylüyor. Sol cenahsa, sadece küçük işletmelerin değil, çalışanlarının da zorluk içinde olduğunu ve bu yüzden ciddi ölçüde ekonomik teşvik paketlerine ihtiyaç olduğunu öne sürüyor. Her iki taraf da, Maaş Koruma Programı’nda ikinci bir tura sıcak bakıyor.
Meselenin aslı, kimse korona virüsün küçük işletmeler üzerindeki etkisinin ne olduğunu tam olarak bilmiyor… henüz. Tüm bu pandemi süreci sona ermeden ve araştırmacılar verileri incelemeden bunu bilmek imkansız. Üstelik bunun gerçekleşmesi yıllar alabilir. Eminim araştırmacılar bir çok işletmenin pandemi nedeniyle kalıcı olarak kapandığı sonucuna varacaklardır. Ancak yine de, bu işletmelerin kaçı her halükarda kapanacaktı?
Zorlu bir yıl geçiriyoruz. Ancak birçok küçük işletmenin kapanmasıyla ilgili raporlar oldukça abartılı olabilir.
Pandemi finans teknolojisinde milyarderler yaratıyor
Powell: Pandemi mağdurlarının birçoğu için mali destek şart
İki sektör pandemiye borçlu yakalandı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.