<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKapalı kapılar ardında şok pazarlık----

Kapalı kapılar ardında şok pazarlık

Kapalı kapılar ardında şok pazarlık
07 Aralık 2012 - 09:15 www.finansgundem.com

Tüketiciden alınan masraf ve komisyonlarla ilgili düzenleme Gümrük Bakanı Yazıcı ile banka genel müdürlerinin toplantısında masaya geldi

Bankaların tüketiciden aldıkları masraf ve komisyonların yeniden düzenlendiği Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı'yla ilgili olarak banka genel müdürleri, BDDK Başkanı Mukim Öztekin ve Gümrük Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın bir araya geldiği toplantıya, ‘masraf’ pazarlığı damgasını vurdu. Kanun tasarısının sektörün görüşüne açılmasından bu yana banka genel müdürleriyle ilk kez bir araya gelen Gümrük Bakanı Yazıcı, genel müdürlerin görüşlerini dinledi, not aldı. Hülya Güler’in Hürriyet’teki haberine göre toplantıda bankacılar, uygulanan masraf ve kesintilere yönelik düzenleme getirilmesine bir itirazları olmadığını dile getirerek, “Biz bu konuda zaten Banka politikası olarak doğru uygulamaları benimsiyoruz. Yapılan masraf kesintilerinin mutlaka gerekli olduğu, hepsinin makul bir gerekçesi olduğu bilinmeli” mesajını verdiler.
İstanbul’da düzenlenen ‘Finans Sektöründe Tüketici Hukuku ve Uygulama Alanları Sempozyumu’nun ardından basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıya, Türkiye Bankalar Birliği(TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi katıldı.
Toplantıda dile getirilen özellike bireysel kredi kullanımında uygulanan kesintilerin, ‘kredi maliyeti’ şeklinde tek bir kalem altında birleştirilmesi, bu ücretin net ve şeffaf bir şekilde tüketiciye ilan edilmesi, bu konudaki reklamların yeterince aydınlatıcı olması önerisi genel kabul gördü. Bir bankanın genel müdürü toplantıda ücret ve komisyonların açıkca yazılması, şeffaf olunması konusunda ortak bir fikir oluştuğunu belirterek, “Bankalar da bankaların faiz oranlarının yanı sıra toplam kredi maliyetlerinin açıkca belirtilmesi konusunda hemfikir oldu” diye konuştu. Bankaların sıcak baktığı bu görüş kapsamında, beklendiği gibi bankaların uyguladığı kesintilere bir üst limit getirilmesinin söz konusu olmadığı kaydedildi.
SERBEST REKABET ORTAMI
Bankacılar ayrıca Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun tasarısında yer aldığı şekilde kart aidatı ve tüketici kredilerinde uygulanan dosya masrafının tamamen ortadan kaldırılması yönündeki hükmün ortak çalışma gruplarının görüşleri doğrultusunda tasarıdan çıkarılmasını Dünyadaki uygulamaların da örnek verildiği toplantıda, bankaların ve BDDK’nın üzerinde anlaştığı görüş ise, kart ücreti veya dosya masrafı gibi kesintilerin serbest rekabet ortamında belirlenmesi oldu. Bankacılar, serbest rekabet ortamının tüketicinin daha fazla yararına olacağı görüşünü savundu.
KAMU VE ÖZEL BANKALAR
Hayati Yazıcı bankaların faiz dışı gelirlerine ilişkin, 31 kalemin tamamen kalkacağı yönünde bir beklenti oluştuğunu belirterek, bu algının yanlış olduğunu vurguladı. Hazırlanan yeni kanunla kriterlerin ortaya konduğunu söyleyen Yazıcı şöyle konuştu: “Bu kapsamda tüketiciyi kimseye ezdirmeyeceğiz. Hiç kimseye de angarya yüklemeyeceğiz. Biz doğru olan neyse adalet ölçüsü içerisinde onu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Diyoruz ki bunlar açık ve şeffaf olsun. Tüketici ne ödediğini, ne kadar ödeyeceğini, karşılaşacağı riskin ne olduğunu bilecek durumda olsun. Biz hiç kimseden bedelsiz bir hizmet sunmasını beklemiyoruz. ”
TOPLAM MALİYET NEDİR SÖYLENSİN
Bankaların aldığı ücretin hakka, kurallara uygun olması gerektiğini ifade eden Hayati Yazıcı, şunları kaydetti: ”Müşterinin anlamayacağı bir lisanla gizlenmiş bir tarzla müşterinin önüne ilerde fatura edilecek ücret ve ödeme yaklaşımlarının doğru olmadığını düşünüyoruz. Bir banka diyor ki ‘alınan Faiz yüzde 0.89’ Ama irdelediğin zaman birtakım başka unsurlarla topladığınız zaman yüzde alınan faiz 1.50’ye geliyor."
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • CEMİL BOZ07 Aralık 2012 10:59

    SAYIN BAKAN'A: ÇOKMU ZOR BANKALARIN BÜTÜN MASRAFLARINI KOMİSYONLARINI ÜCRETLERİNİ TOPLAYIP BİR FAİZ ORANI BELİRLEMESİ BEN İSTİYORUMKİ ÖDEDİĞİMM FAİZ İÇİNDE KOMİSYONDA VAR MASRAFTA VAR ÜCRETTE VAR BU KADAR SAYIN BAKAN NEDEN BANKALAR HALA DALEVERA ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYORLAR SESİMİ DUYARSINIZ İNŞALLAH SAYGILAR