Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Daha önceleri de yazmıştım Osmanlı Padişahları’nın hangi şerbetleri daha çok sevdiğini. Fakat şu malum diziden sonra Kanuni Sultan Süleyman’ın dizide içtiği şerbetin ne olduğu hakkında çok sayıda soru gelmeye başladı.
Bu sorular üzerine şerbet konusunu sizlerle tekrar paylaşmak kaçınılmaz oldu. Bazı şerlerden hayrın çıktığını da bir kez daha görmüş olduk. Hiç değilse bu berbat dizi sayesinde insanlar Kanuni dönemini araştırmaya ve incelemeye başlarlar.
Tabi ki bizim konumuz yiyecek içecek... Diğer konuları tarihçilere bırakıyoruz.
Kanuni Sultan Süleyman’ın en çok sevdiği şerbet hiç kuşkusuz ki Demirhindi (temir hindi) şerbetiydi... Demirhindinin insan sağlığına birçok olumlu etkisi olduğunu kayıtlardan biliyoruz. Demirhindinin Hindistan’dan Mısır’a, Mısır’dan da Osmanlı Sarayı’na geldiğini görüyoruz.
Ve bu muhteşem içecek Kanuni’nin en sevdiği şerbetlerden birisi olduğunu Saraya alınan demirhindi ve baharatların tüketiminden görüyoruz.
Bu muhteşem içeceğin Hürrem Sultan tarafından özellikle Kanuni’ye tavsiye edildiğini ve teşvik ettiğini tahmin ediyorum. Hürrem Sultan gibi ufku açık ve Kanuni’nin her şeyiyle ilgilenen bir hasekinin; Kanuni’nin yeme içmesiyle ilgilenmeden duramayacağını düşünüyorum.
Bugün sizlerle ilk yazılı yemek kitabındaki (Melceü’t- Tabbâhîn-Aşçılar Sığınağı/ 1844) demirhindi şerbetinin tarifini ve günümüz Türkçesi ile olan tarifini veriyorum.
Demirhindiyi içtiğinizde Kanuni ve Hürrem Sultan’ın damak tadlarının ne kadar iyi olduğuna karar vereceğinize eminim.
(Melceü’t- Tabbâhîn-Aşçılar Sığınağı) İlk basılı Türkçe Yemek Kitabı
Demirhindi Şerbeti tarifi:
Tarik-i tabhı: Elli dirhem demirhindiyi bir toprak tencerede üçyüz dirhem su ile yarım kıyye kalınca kaynatıp süzdükte hasıl olan luâbını bir kıyye şeker ile âdeta diğer şuruplar gibi bir taşım kaynatıp indirdikte soğumaya karip oldukta yine astardan süzüp şişeye vaz olunup hıfz oluna. Şerbeti gayet huzumetli olur.
Bâ-husus yaz günlerinde istimali latîf ve katı’ü’l-harare ilâç nev’indendir.
DEMİRHİNDİ ŞERBETİ
Malzemeler: 250 gr. Demirhindi, 275 gr tozşeker, 1 litre su. (4 KİŞİLİK)
Yapılışı: Soğuk su ile aktardan alacağınız demirhindiyi akşamdan bir tencereye koyarak bekletin. Ertesi gün demirhindiyi içinde bekletilen suya şekeri de ekleyerek kaynatın. Kaynadıktan sonra tencereyi ateşten alarak bir miktar soğumaya bırakın. Yeterli miktarda soğuduktan sonra bir bezden süzün. Elde edeceğiniz şerbeti şişelere doldurup soğuk olarak servis edin.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.