Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kanatlı sektörünün uzun süredir beklediği ve sektördeki sorunların çözümü için "çok önemli" gördüğü yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. "Kanatlı Hayvan Eti Üretiminde Sözleşmeli Üretime İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" ile sektör ilk kez "kimlik" kazanmış oldu.
Kanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, bir süredir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile müzakere ettikleri yönetmeliğin gecikmeli de olsa üreticinin beklentisi doğrultusunda çıktığını söyledi. Koç, kanatlı üretiminin yapıldığı 22 ilde yönetmeliği anlatmak üzere tanıtım toplantıları düzenleyeceklerini kaydetti.
Abdullah Koç, "Bugüne kadar sektörümüz ile ilgili bir düzenleme yoktu. Kimliksiz çalışıyorduk. Artık kimlik sahibiyiz, tanınan bir sektörüz. Daha önce firmalar keyfi uygulamalar ile aşı parası, yükleme parası gibi bedelleri üreticiden tahsil ediyordu. Şimdi bunların firma tarafından karşılanması gerektiği yönetmelikte yer alıyor. İki tarafında yükümlülükleri açıkça tarif ediliyor" diye konuştu.
Yaklaşık 14 bin kanatlı üreticisi ile 30 kadar entegre firma arasındaki yükümlülükleri düzenleyen yönetmelikte öne çıkan bazı maddeler şöyle:
- Ürünün mülkiyeti firmaya aittir. Üretici, ürünleri, firma elemanlarınca verilen talimatlara ve bakım programına uygun olarak yetiştirir.
- Civciv, yem, aşı, ilaç, veterinerlik hizmetleri gibi ana üretim girdileri ile yükleme, taşıma, aşı, ilaç, veterinerlik, dezenfeksiyon hizmetleri uygulama bedelleri firma tarafından karşılanır.
- Ürünlerin kümesten nakil vasıtalarına tesliminden sonra, nakliye hatalarından kaynaklanan kayıplardan üretici sorumlu tutulmaz.
- Üretici, ürünlerin tamamını teslim ettiği tarihten itibaren en geç 10 gün içerisinde alacak-borç hesabını yaparak müstahsil makbuzu veya fatura düzenler.
Samsunlu üretici ESK ile görüşüyor
Bu arada, Samsun'da 15 Ekim'den bu yana devam eden üretim krizi sürüyor. Kentte 70'e yakın üretici Köytür (Yemsel Tavukçuluk AŞ) adına üretim yapmayı durdurdu. Firma, üreticiye daha önce teslim ettiği hayvanları almaya devam ediyor ancak tesislere yeni civciv koyamıyor. Şirket, Ankara'da alternatif üreticiler ile görüşmelerini sürdürüyor.
Konuya ilişkin bilgi veren Kanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, Samsunlu üreticinin Et ve Süt Kurumu için üretim yapabileceğini söyledi. Koç, "Köytür, daha önce teslim ettiği civcivleri alıyor ancak onun dışında üretim durdu. ESK'nın kesimhanesinde incelemede bulunacağız, anlaşmamız halinde orası için üretim yapılabilir" dedi.(Muhammed Kafadar/Dünya)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.