Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlatılan ve son şekli verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu, nihai rapor kabul edilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Aralık günü kamuoyuna açıklandı.
Rapor, halkın görüş ve önerileri için 10 gün boyunca askıda kalacak. Bakanlık tarafından hazırlatılan ÇED Raporu'nda Kanal İstanbul Projesi için İstanbul su kaynaklarını nasıl etkileyeceğine ilişkin dikkat çekici veriler yer aldı.
Raporda, Kanal İstanbul Projesi yüzünden iptal edilecek Sazlıdere Barajı ile yıllık 30 milyon metreküp ve Terkos Gölü'nde meydana gelecek kayıp nedeniyle yıllık 2.7 milyon metreküp olmak üzere İstanbul'un yıllık toplam 32,7 milyon metreküp su kaybedeceği vurgulandı.
Bu su kaybının; aşama aşama inşa edilmekte olan ve İstanbul'a yıllık toplam 1.08 milyar metreküp su sağlayacak olan Melen Projesi ile karşılanacağı belirtildi. Raporda “umut bağlanan” Melen projesi bir süredir polemik konusu.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlık yaptığı 9 Aralık tarihli meclis oturumunda gövdesinde derin çatlaklar oluşan ve 3 yıl önce açılacağı duyurulan Melen Barajı'nın fotoğraflarını göstererek “Projedeki çatlakların sebebi yapımdaki yanlış tercihtir.
Projenin düzeltilmesi için devletten 2020'de kaynak ayrılmasını talep ettik. Ancak yapım için bütçe tahsis edilmedi. Yapılan barajın parasını İSKİ yani İstanbullular ödüyor” diyerek barajın hala tamamlanamamasını eleştirmişti.
Kanal barajın içinden geçiyor
ÇED raporunda projenin içme suyu temini amacıyla kullanılan Sazlıdere Barajı'nın içinden geçtiği aktarıldı.
Yıllık ortalama 49 milyon metreküp içme suyu sağlayan barajın yüzde 60'lık kısmının yani yaklaşık yıllık 30 milyon metreküplük bölümünün Kanal İstanbul inşaatı nedeniyle devre dışı kalacağı belirtildi.
Tarihi Şamlar Bendinin zarar görmemesi için mevcut tarihi bendin kaynağına yapılacak yeni bir bent ile Sazlıdere Havzası'na sol sahilden gelen suların yüzde 40'ının kullanılmaya devam edilebileceği anlatıldı.
Raporda, Kanal İstanbul Projesi'nin inşası ile Sazlıdere Havzası'ndan İstanbul'a yıllık 30 milyon metreküp suyun aktarılamayacağı, yeni yapılacak bent ile de havzadaki 19 milyon metreküp suyun kullanımına devam edilebileceği kaydedildi.
Terkos Havzası bölünecek: 2.7 milyonluk kayıp
Kanal güzergahının son bölümünde Terkos Gölü'nün orta mesafeli koruma alanına 5.4 km kadar gireceği, havzanın yüzde 2.7'lik kısmının Terkos'tan ayrılacağı belirtildi.
Bu bölümde daha önceden inşası başlamış olan İstanbul Yeni Havalimanı nedeniyle de yüzde 0.8'lik havza kaybı yaşandığı ifade edildi.
Kanal nedeniyle havza kaybının da yüzde 1.9 olacağı bunun da yaklaşık olarak yıllık 2.7 milyon metreküp suyun kullanılamaması anlamına geldiği vurgulandı. Böylece Sazlıdere Barajı'nın iptali ile birlikte İstanbul'un su kaybı 32.7 milyon metreküp olacak. (Sözcü)
İzlemelisiniz. https://www.youtube.com/watch?v=UXiy_Vgqgqk
Ülke nelerle uğraşıyor. iktidarın derdine bak.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.