Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kanada Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,75'e çıkardı.
Kanada Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, parasal sıkılaşmaya devam edildiği bildirildi.
Açıklamada, politika faizi olarak baz alınan gecelik faiz oranının 25 baz puanlık artışla yüzde 4,50'den 4,75'e yükseltildiği kaydedildi. Piyasa beklentileri, bankanın faiz oranını sabit tutması yönündeydi. Böylece, Kanada'da Faiz oranı 2001'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarıldı.
Küresel olarak enflasyonun düştüğü belirtilen açıklamada, bunun büyük ölçüde bir yıl öncesine kıyasla daha düşük enerji fiyatlarını yansıttığı ancak enflasyonun inatçı bir şekilde yüksek kalmaya devam ettiği kaydedildi.
Açıklamada, dünya genelinde ekonomik büyümenin yüksek faiz oranları karşısında yumuşadığı, büyük merkez bankalarının ise fiyat istikrarını yeniden sağlamak için faiz oranlarının daha da artması gerekebileceğinin sinyallerini verdiği aktarıldı.
Kanada ekonomisinin yüzde 3,1'lik büyümeyle 2023'ün ilk çeyreğinde beklenenden daha güçlü olduğu belirtilen açıklamada, tüketim artışının da şaşırtıcı derecede güçlü ve geniş tabanlı olduğu kaydedildi.
"Ekonomideki talep fazlası tahmin edilenden daha kalıcı görünüyor"
Açıklamada, ayrıca faize duyarlı olan ürünlere yönelik harcamaların arttığı ve son zamanlarda konut piyasası faaliyetinin hız kazandığı belirtildi.
İş gücü piyasasının sıkılığını koruduğuna dikkat çekilen açıklamada, genel olarak ekonomideki talep fazlasının tahmin edilenden daha kalıcı göründüğü ifade edildi.
Açıklamada, üç aylık çekirdek enflasyon ölçümlerinin birkaç aydır yüzde 3,5-4 aralığında seyretmesi ve talep fazlasının devam etmesinin enflasyonunun yüzde 2 hedefinin önemli ölçüde üzerinde takılıp kalabileceğine dair endişeleri artırdığı aktarıldı.
Bankanın açıklamasında, faiz artırımı kararının para politikasının arz ve talebi yeniden dengeye getirmek ve enflasyonu sürdürülebilir şekilde yüzde 2 hedefine döndürmek için yeterince kısıtlayıcı olmadığı konusundaki görüşü yansıttığı kaydedildi.
Çekirdek enflasyonun dinamiklerinin ve enflasyon görünümünün değerlendirilmeye devam edileceği vurgulanan açıklamada, özellikle, talep fazlası, enflasyon beklentileri, ücret artışı ve kurumsal fiyatlama davranışlarının gelişiminin enflasyon hedefine ulaşma ile uyumlu olup olmadığının değerlendirileceği belirtildi.
Kanada Merkez Bankası, yüksek enflasyonla mücadele için Mart 2022'den bu yana 8 kez faiz artırımına giderek politika faizini yüzde 4,50'ye yükseltmişti. Banka, ocak ayından bu yana faiz artırımlarına ara vermişti.
Kanada'ya 30 bin çiftçi lazım olacak
ECB üyesi Knot: Daha fazla faiz artışı gerektirebilir
Çin'de bankalardan bir kez daha faiz indirmeleri istendi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.