Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kamunun enerji ve madencilik sektörleri için ayırdığı toplam yatırım tutarı, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25 artışla, 8 milyar 512 milyon liraya ulaştı.
2018 yılı Yatırım Programı'ndan derlenen verilere göre, bu yıl gerçekleştirilecek kamu yatırımlarının 5 milyar 706 milyon 217 bin lirası enerji sektöründeki 155 projeye, 2 milyar 805 milyon 790 bin lirası ise madencilikteki 58 projeye ayrıldı.
Enerji yatırımlarında en fazla payın sahibi Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) oldu. Kuruma, devam eden ve bu yıl başlanacak projeler için toplam 2 milyar 850 milyon lira yatırım bütçesi tahsis edildi.
En çok pay TEİAŞ'tan sonra DSİ'nin
TEİAŞ'a sağlanan bu rakam içinde yeni projelere ayrılan pay 129 milyon 655 bin lira olurken, kurum toplamda 97 proje yürütecek.
TEİAŞ'ın ardından enerjide kamu yatırımlarından en fazla payı alan ikinci kuruluş ise 12 projeyle Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) oldu. DSİ'ye toplam 1 milyar 603 milyon lira kaynak ayrıldı.
Enerji yatırımlarına ayrılan kaynaktan en fazla payı alan üçüncü kuruluş ise Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) oldu. EÜAŞ'ın 15 projesi için toplam 1 milyar lira kaynak tahsis edildi.
Madencilikte en fazla kaynak TPAO'ya
Madencilik sektöründe en fazla kaynak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) ayrıldı. Kuruma, 2018'de devam eden ve yeni başlanacak projeleri için 1 milyar 599 milyon 616 bin lira yatırım bütçesi ayrılması kararlaştırıldı.
Toplamda 13 proje yürütecek TPAO'ya sağlanan kaynak içinde, yeni projeler için ayrılan pay 1 milyar 168 milyon 313 bin lira oldu.
Madencilikte kamu yatırımlarından en fazla payı alan ikinci kuruluş, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) oldu. Kuruma, yürüteceği 7 proje için 450 milyon 706 bin lira tahsis edildi.
MTA'nın ardından madencilikte kamu yatırımlarından en fazla pay ayrılan üçüncü kuruluş ise yine EÜAŞ oldu. Kuruma, bu alandaki 11 proje için ayrılan toplam kaynak 240 milyon 380 bin lira olarak belirlendi.
Geçen yılki yatırım programında, enerji ve maden sektörlerine ayrılan kaynak tutarı toplam 6 milyar 799 milyon 67 bin lira düzeyindeydi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.