Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kamu işçilerini ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde hükümet ilk teklifini sundu. İşçilerin yüzde 18 zam istediği 2017 yılı için, hükümetin ilk teklifi ise yüzde 6+3 oldu. 2017-2018 dönemi toplu sözleşme görüşmeleri geçtiğimiz ay başlamıştı. İşçiler adına toplu sözleşme masasına oturan Türk-İş, 157 bini kendisine, 33 bini başka sendikalara üye toplam 190 bin işçi için pazarlık yapıyor. Türk-İş’in talepleri de söyle sıralanıyor:
“Birinci madde iyileştirme. Brüt 2 bin 200 liranın altında ücret alan işçilere 400 lira, 2 bin 250-2 bin 500 arasında brüt ücret alanlara 200 lira, 2 bin 500-2 bin 800 lira arasında brüt ücret alanlara, 2 bin 850 lirayı geçmemek şartıyla, 100 lira verilmesi talep ediliyor. Birinci yıl için istenilen ücret zammı, 2017 yılı için yüzde 18. İkinci yıl, 2017 yılında gerçekleşen enflasyon oranına 4 puan ilave edilerek ücret zammı yapılması isteniyor. Vergi dilimlerinin işci ücretlerini olumsuz etkilememesi için de, bin liralık denge ödeneği talep ediliyor.”
BAŞBAKANLA DA GÖRÜŞÜLDÜ
Türk-İş’in hükümete sunduğu toplu sözleşme teklifinde taşeron işçilerle ilgili sürekli ertelenen düzenlemenin yapılması da yer aldı. Hükümet, işçilerin taleplerini dinledi, ancak ilk teklifini önceki gün sundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından iletilen hükümet teklifinin “2017 yılının ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci altı ayı için de yüzde 3 düzeyinde zam yapılmasını” öngörmesi üzerine, 2018 yılı görüşmelerine geçilmedi. Türk-İş teklifi yetersiz buldu. Edinilen bilgilere göre, dün de Türk-İş heyeti Başbakan Binali Yıldırım’la görüştü. Görüşmede toplu sözleşme teklifleri değerlendirildi.
GREV SÜRECİ BAŞLADI
Toplu sözleşme görüşmelerinde süreç devam ederken; 70 bin kamu işçisi için grev kararı aşamasına gelindi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Ocakta toplu sözleşme masasına oturan sendikaların süreleri doldu. Patır patır arka arkaya grev kararları gündeme gelebilecek. Tarım sektöründe, petrolde süreler doldu” demişti.
Türk-İş’in 4 talebi
* İşçiler enflasyona ezdirilmesin.
* Taşeron işçilere kadro verilsin.
* Geçici işçilere kadro verilsin.
* Vergi nedeniyle maaşlar düşmesin.
Yüzde 6+5’te anlaşmışlardı
KAMU işçileri için, son toplu sözleşme, 2015-2016 dönemi için imzalanmıştı. Toplu sözleşmede, işçi ücretlerine 2015 yılı için yüzde 6+5, 2016 yılı için yüzde 3+3 zam yapılmasının yanı sıra, enflasyon farkı verilmesi, yılda 500 liralık bir defaya özgü ödeme yapılması ve aylık brüt çıplak ücretleri 2 bin 150 liranın altında olanlara 100 lira, 2 bin 151 ila 2 bin 250 arasında olanlara 75 lira, 2 bin 251 ila 2 bin 350 lira arasında olanlara 50 TL iyileştirme zammı verilmesi de öngörülmüştü. (Hürriyet / Hacer Boyacıoğlu)
Çok iyi yatarlar verin istediklerini
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.