Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2002 yılında toplam bütçenin yüzde 44.8’inin faiz harcamalarından oluştuğunu, bugün bütçeden faiz harcamalarına ayrılan oranın yüzde 13.4’e kadar gerilediğini belirtti.
Yazıcı, TUSKON’nun Yönetim Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 786 milyar dolarlık bir ekonomi durumuna geldiğini belirterek, “Ülkemiz, satın alma gücü paritesine göre 1 trilyon doları aşan milli geliri ile dünyanın 16. ekonomisi konumunda. OECD’nin Gelir Dağılımı Raporu’na göre Türkiye, OECD ülkeleri içinde gelir dağılımını en hızlı düzelten ülke” dedi.
‘Örnek gösteriliyor’
2011 yılsonu itibariyle AB üyesi 27 ülke ile karşılaştırıldığında, kamu dengesi en iyi durumda olan 7 ülkeden birinin Türkiye olduğunu belirten Yazıcı şunları kaydetti:
“Bu itibarla Fransa’dan, İngiltere’den, Belçika’dan çok daha iyi bir konumdayız. AB toplamında kamu açığının milli gelire oranı yüzde 4.4 iken Türkiye’de bu oran yüzde 1 seviyesindedir. Geçmişte kamu borcu tartışmalarının odağında olan ülkemiz artık örnek gösterilecek konumda bulunuyor. 2002 yılında milli gelire oranla yüzde 74’e ulaşan AB tanımlı kamu borç stokunu, 2012 sonu itibariyle yüzde 36.1’e kadar indirdik. Yine, 2011 yılı itibariyle milli gelire oranla AB’nin kamu borç stoku yüzde 82.5 iken; Türkiye’de kamu borcu, bunun yarısından az, yüzde 39.1 seviyesindedir.”
Borç yükü en düşük 7. ülke
“AB üyesi 27 ülke ile karşılaştırdığımızda kamu borç yükü en düşük olan 7. ülkeyiz. Kamu maliyesindeki bu olumlu gelişmeler ülkemizin borçlanma maliyetlerine de yansımıştır” diyen Yazıcı şöyle devam etti:
“2002’de yüzde 62.7 düzeyinde olan iç borçlanma faizi 2012 sonu itibarıyla yüzde 8.8’e düşmüş, Şubat 2013 itibariyle yüzde 6.3’e kadar geriledi. Kamu borçlanmasında reel Faiz sıfıre indi. 2002 yılında devletin topladığı her 100 liralık verginin 87 lirası faiz ödemek için kullanılıyordu. Artık 100 liranın sadece 17 lirası faiz ödemesi için kullanılıyor. Bugün bütçeden faiz harcamalarına ayrılan oran yüzde 13.4’e kadar geriledi.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.