Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kamu bankalarının alacaklarının varlık yönetim şirketlerine satışına ilişkin usul ve esaslarına ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı.
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik şöyle;
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, sermayesinin yarısından fazlası doğrudan veya dolaylı olarak kamuya ait olan veya kamu tarafından kontrol edilen bankalar ile bu bankaların bağlı ortaklığı niteliğini haiz finansal kuruluşların alacaklarının varlık yönetim şirketlerine satışına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 93 üncü ve 143 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanım ve kısaltmalar
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte yer alan;
a) Bağlı ortaklık: 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan ortaklıkları,
b) Banka: Bu Yönetmeliğin 1 inci maddesinde belirtilen bankaları,
c) Donuk alacak: Kanunun 53 üncü maddesi uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelerde donuk alacak olarak sınıflandırılan alacaklar ile 21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanununun 16 ncı maddesi uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelere göre “Tasfiye Olunacak Alacaklar” ve “Zarar Niteliğindeki Alacaklar” hesaplarında izlenen alacakları,
ç) Finansal kuruluş: 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan kuruluşları,
d) Kanun: 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununu,
e) Varlık yönetim şirketi: Kanunun 143 üncü maddesinde belirtilen şirketleri
ifade eder.
Satışa konu edilecek donuk alacakların niteliklerinin belirlenmesi ve açıklanması
MADDE 4 – (1) Varlık yönetim şirketine satışa konu edilecek donuk alacakların nitelikleri ile bunların satışına ilişkin yazılı politikalar bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak bankalar ile bunların bağlı ortaklığı niteliğini haiz finansal kuruluşların yönetim kurullarınca verimlilik ilkeleri, piyasa şartları, ödeme potansiyeli, teminat durumu, kredi borçlusunun varlık durumu, yasal takiplerden alınabilecek sonuçların neler olduğu gibi hususlar göz önüne alınarak, gerekli fayda ve maliyet analizlerine ilişkin ilkeler çerçevesinde belirlenir.
(2) Bu Yönetmelik kapsamında donuk alacakların satışına ilişkin süreçlerin Kanunun iç sistemlere ilişkin hükümlerine ve ilgili alt düzenlemelere uygun olarak oluşturulması zorunludur. Bu süreçlerde asgari olarak; satışa konu olacak alacakların taşıması gereken koşullar, satış yöntemi, satışa ilişkin ihale dönemleri, ihale sürecinin sonuçlandırılması hususlarına yer verilir.
(3) Bu madde kapsamında satışa konu edilen alacaklara ilişkin olarak, Kanun ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanununun hesap ve kayıt düzenine ilişkin hükümleri uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelerde öngörülen şekilde gerekli kayıt, bilgi ve açıklamanın yapılması zorunludur.
Yürürlük
MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 6 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.
Gerçekten kimlere verilmiş açıklansın bunlar milletin paraları basiretsizlik bankacılıl sektörünün genelinde var. Zorda olan ve idare edilen bankalar hala varken, güven ve istikrar nasıl var denilebilir?
Artık batık kredi vermek serbest yani. On puan. Aferin.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.