<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKamu bankaları kredi dağıtmada lider----

Kamu bankaları kredi dağıtmada lider

Kamu bankaları kredi dağıtmada lider
13 Kasım 2013 - 15:05 www.finansingundemi.com

Kredi genişlemesi geçen yıl sektör ortalamasının altında kalan kamu bankaları, 9 ayda en fazla kredi artışı sağlayan banka grubu oldu

Kredi genişlemesi geçen yıl sektör ortalamasının altında kalan kamu bankaları, bu yılın 9 ayında yüzde 28,3 ile en fazla kredi artışı sağlayan banka grubu oldu.
AA muhabirinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) eylül ayına ilişkin "Bankacılık Sektörü Genel Görünümü" raporundan derlediği bilgilere göre, sektörün kullandırdığı kredilerin toplamı eylül sonu itibarıyla 2012 yıl sonuna göre yüzde 25 artarak 990,4 milyar liraya ulaşırken, enflasyondan arındırılmış yıllık reel artış yüzde 23,4 düzeyinde gerçekleşti.
Söz konusu dönemde Türk Lirası kredilerde yüzde 22,6, yabancı para cinsinden kredilerde de dolar bazında yüzde 13,8 artış yaşandı. Geçen yıl sonuna göre yaşanan kredi artışının yüzde 67,9'u Türk Lirası cinsinden kullandırılan kredilerden oluştu.
En hızlı kredi artışı kamu bankalarından
Rapora göre, 2012'de sektör ortalamasının altında bir kredi artışı sergileyen kamu bankaları, 2013'ün 9 ayında yüzde 28,3 ile en hızlı kredi artışı sağlayan banka grubu oldu. Kamu bankalarının kullandırdığı krediler anılan dönemde yaklaşık 57 milyar lira artarak 257,8 milyar liraya ulaştı.
Öte yandan, kamu bankaları ve kalkınma ve yatırım bankaları dışında kalan diğer grupların anılan dönemdeki kredi artış hızı yüzde 24,6'lık sektör ortalamasının altında kaldı.
Toplam kredilerin dağılımına bakıldığında eylül sonunda kullandırılan kredilerin yüzde 42'si kurumsal/ticari kredilerden, yüzde 32,3'ü bireysel kredilerden, yüzde 25,7'si ise KOBİ kredilerinden oluştu. Ocak-eylül döneminde KOBİ kredileri yüzde 27,2 ile en hızlı artan kredi türü olurken, kurumsal/ticari krediler yüzde 26,4, bireysel krediler de yüzde 20,4 artış gösterdi.
Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan ING Bank Ekonomisti Muhammet Mercan, kamu bankalarının özelikle haziran ayı öncesi dönemde ciddi risk iştahları ile hareket ettiklerini belirterek, "Söz konusu dönemde kamu bankaları sektörün diğer aktörlerine göre müşterilerine daha rekabetçi fiyat teklif ettiler. Daha iyi faiz oranları sundular" dedi.
Kamu bankalarının sadece Türk Lirası bazında değil döviz bazında kullandırdığı kredilerde de önemli artışlar yaşandığını ifade eden Mercan, sektörün dcviz bazında kredi artış hızı yüzde 15'ler seviyesinde iken kamu bankaları için aynı oranın yüzde 30'lara kadar çıktığını dile getirdi.
Kredide aslan payı tüketicilerin
Bireysel kredilerin tutarı eylül sonu itibarıyla 320,1 milyar liraya yükselirken, bunun yüzde 74'ü tüketici kredilerinden, yüzde 26'sı ise kredi kartından oluştu. 2012 sonuna göre tüketici kredileri içinde en yüksek artış hızına sahip kredi türü yüzde 23,4 ile konut kredileri olup konut kredilerini yüzde 22,2 ile ihtiyaç ve diğer tüketici kredileri izledi.
Taksit sayısı
Rapora göre, 2010 sonu itibarıyla bireysel kredi kartı alacaklarının yüzde 44,4'ü taksitli alacaklardan oluşmaktayken, bu yılın 9 ayında söz konusu oran yüzde 57,7'ye yükseldi. Aynı dönemde ağırlıklı ortalama taksit sayısı ise 6,6'dan 6,9'a çıkarken, bireysel kredi kartı sahiplerinin yüksek taksit sayısıyla daha fazla taksitli alışveriş yaptıkları belirlendi.
Ödenemeyen kart borcu 517 milyon lira arttı
Takipteki alacaklar açısından değerlendirildiğinde, 2012 yılında genel olarak tüm kredi türlerinde görülen takipteki alacak artışı, bu yılın 3 çeyreğinde de devam etti.
Bir önceki çeyrek ile karşılaştırıldığında takipteki alacaklarda en fazla artış 888 milyon lira ile bireysel kredilerde gözlenirken, bunu 777 milyon lira ile KOBİ kredileri ve 207 milyon lira ile kurumsal/ticari krediler izledi.
Bireysel kredilerin ayrıntılarına bakıldığında tüm kredi türlerinde takipteki alacaklar artarken, en yüksek artış 517 milyon lira ile kredi kartı alacaklarında görüldü. İhtiyaç ve diğer tüketici kredi türlerindeki takipteki alacak artışı 353 milyon lira oldu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)