<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKamu bankaları fona mı devredilecek?----

Kamu bankaları fona mı devredilecek?

Kamu bankaları fona mı devredilecek?
27 Ocak 2017 - 08:43 www.finansingundemi.com

Sabah yazarı Dilek Güngör bugünkü köşesinde Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın yeni kurulan Türkiye Varlık Fonu'na devredileceğini yazdı

Bugün kamu bankaları da özel finans kuruluşları da sapasağlam. Eskisi gibi devlete yük olan kamu bankacılığı yok. Artık Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank Hazine'ye para veriyorlar. Sabah yazarı Dilek Güngör bugünkü köşesinde kamu bankalarının yeni kurulan Türkiye Varlık Fonu (TVF)'na devredileceğini yazdı. Peki bu nereden çıktı? İşte yanıtı;

Gelin anlatayım...
Hatırlarsınız, TVF, 50 milyon TL sermayeyle yola çıktı. Uzun vadede büyüklüğünün 200 milyar dolara ulaşması için yeni kaynak yaratması gerekiyor.

Bunu nasıl yapacak?
Yöntemlerden birisi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bünyesindeki bazı kuruluşların TVF'ye geçmesi... Geçtiğimiz günlerde Milli Piyango İdaresi ve lisans hakkı TVF'ye devredildi.
Devri planlanan diğer şirketlerle ilgili çalışma yapıldığı kulağıma geldi.

Biraz araştırınca Halkbank'ta konunun enine boyuna tartışıldığını öğrendim. Biliyorsunuz, Halkbank'ın yüzde 51 hissesi Özelleştirme İdaresi'nde, kalanı halka açık. Bu hisselerin TVF'ye devredilmesi için hukuki altyapıya bakılıyormuş. Keza sermayesinin tamamı Hazine'ye ait olan Ziraat Bankası ve çoğunluk hissesi Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde olan Vakıfbank'la ilgili de böyle bir karar alınabilir.

Devirler ne işe mi yarar?
Düşünün, kamu bankaları 2017'de bütçeye 5.3 milyar TL'lik temettü geliri aktaracak. Bu parayla Çanakkale Köprüsü'ne finansman sağlanabilir.
Kanal İstanbul projesinin yarı maliyeti karşılanabilir.
Üstelik, bankalar Hazine'nin ağır bürokrasisinden kurtulup özel sektör mantığıyla çalışan bir patrona kavuşur.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kadır ugurlu31 Ocak 2017 11:42

    Vakıflar bankası,nın fona devredilmesi ile ne alakası olabilir ki? Türkiye,nin en zengin gayrı menkul ve arazi sahibi! Bence bu feto efendinin de sahip olduğu yerler,arsalar,binaalar,dükkanlar vakfedilip vakıflar genel müdürlüğü idaresine geçmelidir... Ayrıca bu güzide bankanın fona devredilmesine de gerek yok.. saygılarımla..