Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kamu alımları için bu yılın ilk yarısında toplam 112,8 milyar lira harcandı, bunun yüzde 36'sına denk gelen 41,1 milyar liralık kısmını belediyeler gerçekleştirdi.
AA muhabirinin Kamu İhale Kurumu verilerinden yaptığı derlemeye göre, yılın ilk yarısında Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihaleler, doğrudan temin ve istisnalarla birlikte toplam 56 bin 360 kamu alımı yapıldı. Söz konusu alımların toplam tutarı 112 milyar 793 milyon 136 bin lira oldu.
Bu tutarın 41,1 milyar liralık kısmı belediye harcamalarından oluştu. Söz konusu dönemde belediyeler tarafından 14 bin 983 kamu alımı gerçekleştirildi. Böylece toplam tutarın yüzde 36,4'ü belediyeler tarafından harcandı.
Belediyeleri sırasıyla diğer özel bütçeli kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) ve Sağlık Bakanlığı izledi. Diğer özel bütçeli kuruluşlar söz konusu dönemde 25,3 milyar liralık, KİT'ler 10,5 milyar liralık, Sağlık Bakanlığı da 7,6 milyar liralık kamu alımı gerçekleştirdi.
Bunları, 5,3 milyar lira ile yüksek öğretim kurumları, 3,9 milyar lira ile Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu dışındaki diğer idareler, 3,4 milyar lira ile bilgi iletişim teknolojileri izledi.
Milli Savunma Bakanlığından 2,9 milyar liralık alım
Bakanlıklar arasında Sağlık Bakanlığından sonra en yüksek tutarlı kamu alımını 2,9 milyar lira ile Milli Savunma Bakanlığı, 2,8 milyar lira ile İçişleri Bakanlığı, 1,9 milyar lira ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 1,8 milyar lira ile Adalet Bakanlığı yaptı.
Aynı dönemde il özel idareleri 1,7 milyar lira harcamada bulundu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 625 milyon lira, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 511,2 milyon lira kamu alımı gerçekleştirdi.
SGK 390 milyon lira, TBMM 130 milyon lira harcadı
Sosyal güvenlik kurumları 390 milyon lira harcama yaptı, Başbakanlık tarafından yapılan toplam kamu alımı tutarı 223,6 milyon lirayı buldu.
Öte yandan TBMM'nin kamu alımları 130 milyon lira oldu, Cumhurbaşkanlığı 46,2 milyon liralık harcama gerçekleştirdi.
En çok yapım işlerine para harcandı
Söz konusu dönemde Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan toplam 44 bin 793 ihalenin yüzde 41,24'ünü hizmet alımı, yüzde 40,22'sini mal alımı, yüzde 18,21'ini yapım işi, yüzde 0,33'ünü danışmanlık hizmet alımı oluşturdu. Bu kapsamda toplam 101,2 milyar liralık kamu alımının 53,2 milyar lirası yapım işi, 30,7 milyar lirası hizmet alımı, 16,7 milyar lirası mal alımı ve 563,4 milyon lirası danışmanlık hizmetlerinden oluştu.
Kanun kapsamında yapılan 44 bin 793 ihalenin yüzde 72,78'i açık ihale, yüzde 26,81'i pazarlık usulü, yüzde 0,41'i ise belli istekliler arasında ihale usulüyle gerçekleştirildi.
İhalelerin yaklaşık maliyeti 122 milyar 317 milyon 373 bin lira olarak hesaplanırken, sözleşme bedeli toplamı 101 milyar 212 milyon 51 bin lira oldu. Böylece söz konusu kanun kapsamında gerçekleştirilen ihalelerde sözleşme bedelinin yaklaşık maliyete oranı yüzde 83 olarak hesaplandı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.