Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’de nüfus ve elektrik tüketimi her geçen yıl arttığı için altyapı ihtiyacı için elektrik enerji fonu ücreti tahsil edilmesinin yanı sıra, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT) giderlerinin karşılanabilmesi için elektrik faturalarında TRT payı isimli bir bedel yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, elektrik faturalarında yer alan bu iki kesintinin artık yapılmayacağını açıkladı.
100 TL'LİK FATURADA 1,35 TL KESİNTİ KALKACAK
Elektrik faturalarından kaldırılacak olan kesintilere ilişkin bir hatırlatma yapmak gerekirse; bir elektrik faturasının yüzde 1’i TRT Payı olarak alınırken, faturanın yüzde 0.35’i de Enerji Fonu’na ayrılır. Yani 2 kalemde 100 TL’lik bir faturada 1 lira 35 kuruşluk kesinti artık yapılmayacak.
TRT, 2020'DE ELEKTRİK FATURALARINDAN 1 MİLYAR TL KAZANDI
2020 yılında TRT, bandrol gelirleri hariç tüm hanelerdeki elektrik faturalarından 1 milyar TL kasasına koymuştu. Bir başka değişle vatandaşlar faturalarındaki yüzde 1’lik ek kesinti ile 1 yılda TRT’ye 1 milyar lira kaynak sağlamıştı.
Elektrik faturalarındaki bedel ve vergilerin oranları ise şu şekilde:
FATURADAKİ KESİNTİLER
Bir faturada şu gider kalemleri yer alır:
Elektrik Tüketim Bedeli: Tükettiğiniz elektriğin kWh fiyatı ile çarpılması sonucu elde edilir. Bir elektrik faturasının %49.95’i Elektrik Tüketim Bedeli’dir.
Elektrik Dağıtım Bedeli: Elektrik dağıtım şirketinin sağladığı hizmet için ödenen bedelidir. İndirim yapılamaz. Bir elektrik faturasının %30.95’i Elektrik Dağıtım Bedeli’dir.
TRT Payı: Elektrik tüketim bedelinin %2’sidir. Bir elektrik faturasının %1’i TRT Payı’dır.
Enerji Fonu: Elektrik tüketim bedelinin %0.7’sidir. Bir elektrik faturasının %0.35’i Enerji Fonu’na ayrılır.
Belediye Tüketim Vergisi (Elektrik Tüketim Vergisi): Meskenler ve ticarethaneler için elektrik tüketiminin %5’i, sanayi için elektrik tüketiminin %1’idir. Bir elektrik faturasının %2.5’i mesken ve ticarethane için Belediye Tüketim Vergisi’dir.
Katma Değer Vergisi (KDV): Bir elektrik faturasının %15.25’i KDV’dir.
ELEKTRİK TÜKETİMİ PANDEMİYLE ARTTI
Peki pandemi etkisiyle elektrik tüketiminin evlerde yüzde 15 arttığı tespit edilirken Türkiye’de ortalama hanelerin elektrik faturasındaki kış aylarında seyir nedir?
Ortalamada en düşük tüketim Ekim ayında, en yüksek tüketim de Ocak ayında olmaktadır. En yüksek tüketimin olduğu Ocak ayının en düşük tüketimin olduğu Ekim ayına oranı 1.35’tir. Yani sabit elektrik bedeli ile bile Ekim ayından Ocak’a tüketim ve faturalar %35 artmaktadır. Mevsimsel tüketim değişimlerinden dolayı elektrik faturalarında
-Ocak ayı faturaları Ekim ayına göre %35,
-Kasım ayı Ekim’e göre %8,
-Aralık ayı Kasım’a göre %12, Ocak ayı da Aralık ayına göre %12 daha yüksek gelmektedir. Bu yükselişler Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs'ta geri düşmektedir.
Tüketici, her ay giderek yükselen elektrik tüketimlerinin yol açtığı elektrik fatura artışlarını genelde zam olarak algılamaktadır. Oysa ki bu tüketimin sebebi mevsimsel değişimlerdir.
Elektrik faturalarından 2 kesinti kaldırıldı
Yavaş: 5 katrilyona yakın yolsuzluk iddiasını savcıya verdim
Fed Başkan Yardımcısı faiz artışı için tarih verdi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.