Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kağıt üreticisi, hurda kağıt da denilen geri dönüşümlük kağıt hammaddesinde ithalat kotasından şikayet ederken, kağıt kullanan pek çok sektör, talebin yoğun ama üretimin yetersiz kalması nedeniyle fiyatların tırmanması noktasında sıkıntı yaşıyor.
Konuyla ilgili Dünya’ya konuşan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı ve İTO Kağıt, Kırtasiye ve Ambalaj Sektörü Meclis Üyesi Mehmet Develioğlu, ambalaj sektörünün sanayinin nabzını tutan bir sektör olduğunu söylerken, son 2 yılda ambalaj kağıdında ciddi artışlar olduğunu söyledi. Develioğlu, “2019’da içeride 2 liraya aldığımız kağıt bugün 10 lira oldu. 2019’da 600 dolara ithal ettiğimiz kağıt 1000 dolar seviyelerine çıktı. Neredeyse burada da yüzde 50’ye dayanan bir fiyat artışı söz konusu” dedi. Kağıdın 3’te 2’sinin iç piyasadan 3’te 1’inin de yurtdışından temin edildiğini söyleyen Develioğlu, ambalaj sektörünün son 2 yılda fiyat artışlarından arındırılmış ciro artışının yüzde 10-20 bandında olduğunu kaydetti. Kağıt fiyatlarının ABD ve Çin talebinin arttığı bir dönemde düşmesinin pek mümkün olmadığını dile getiren Develioğlu, “Geri dönüşümlük kağıt ithalatında kotaların yüzde 50’den fazla olması gerektiğini düşünüyorum. İthal edilen nitelikli kağıt hurdasının üretime olumlu anlamda katkısı oluyor. Burada en önemli nokta nitelikli hurda girişidir” diye konuştu.
Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (AGED) Genel Müdürü Osman Kaytan, hurda kağıt olarak bilinen geri dönüşümlük kağıt ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmelerde, kağıt sanayiinin 2011 sonunda kağıt üretim kapasitesinin 2,5 milyon ton iken, sektörün 10 yılda yüzde 100’den fazla büyüdüğünü söyledi. Geçmişte kağıt üretimi için gereken tonajları ülke içerisinden geri kazanılan kağıtla kapatmak mümkün olduğunu hatırlatan Kaytan, şu an en büyük sorunun hammadde bulamamak olduğunu dile getirdi. Ülke içerisinden karşılanan 3 milyon ton geri dönüşümlük kağıdın fabrikaların kapasitelerini doldurup randımanlı çalışmalarına yetmediğini ifade eden Kaytan, Eylül 2020’de geri dönüşümlük kağıt ithalatının fabrika kapasitesinin yüzde 50’si ile sınırlandırılmasının sektörü darboğaza sürüklediğini ifade etti. Sektörün yeni yatırımlarla büyüyebilmesi için hammadde ithalatının serbest bırakılması gerektiğini savunan Kaytan, “Geri dönüşümlük kağıdın ihracatı serbestken ithalatının sınırlı olması serbest piyasa koşullarıyla ters düşüyor” dedi.
Ambalaja olan ihtiyacın sürekli artarak kağıt fabrikalarının tam kapasite ile çalışmasına neden olduğunu vurgulayan Kaytan, “Bugün e-ticarette yaşanan canlanma, kağıt ambalaj talebini en üst seviyelere taşıdı. Sektörün darboğaza girmemesi, ilaç-gıda-kargo gönderilerinin yerlerine sorunsuz ulaşmasına devam etmesi için sektörün önündeki ithalat engelinin kaldırılması zaruridir. Sektörün geçen yıl kullandığı geri dönüşümlü kağıt miktarı 4,4 milyon tondu. Yüzde 50 kısıtlama uygulamasına göre bu tonajın yarısı olan 2,2 milyon ton geri dönüşümlü kağıt ithalatına izin veriliyor. Bununla birlikte, 2020’de gerçekleşen ithalat tonajı 1,5 milyon tonda kaldı. Bu da 700 bin ton kadarının edilmediği yani bu tonaj kadar ithalat kotasının kullanılmayıp atıl kaldığı anlamına geliyor. Her kağıt fabrikası ithalat kotasını kullanmıyor. En azından bu atıl ithalat kotasının sektöre kullandırılmasını bekliyoruz.”
Küresel gıda fiyatları 10.5 yılın zirvesinde!
Yılbaşı süslerinde tedarik ve fiyat sıkıntısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.