Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Katı atık toplanması ve geri dönüşüm işinin daha düzenli ve insan sağlığına özen gösterilerek yapılmasını sağlamak amacıyla Türkiye Demir ve Demir Dışı Kağıt Geri Dönüşümcüler Birliği kuruldu.Birliğin Kurucu Genel Başkanı Mükerrem Levent, günümüzde gelişen refah düzeyine paralel olarak katı atık üretildiğini, artan bu katı atık miktarının hava, toprak su kirliliğine yol açtığını ifade etti. Bu nedenle, Avrupa Birliği üye ülkelerinin hazırladığı 6. Çevre Eylem Planı'nda belirlenen 4 öncelikli konudan birisinin de atık önleme ve yönetimi olduğunu belirten Levent, buradan hareketle ülkelerin katı atık üretimindeki artışa müdahale etmek için yeni atık önleme programları oluşturduklarını kaydetti.
Doğal kaynakların dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle her geçen gün azaldığına dikkati çeken Levent, bu nedenle malzeme tüketimini azaltarak, değerlendirilebilir nitelikli atıkları geri dönüştürerek doğal kaynakların daha verimli kullanılmasının bir zorunluluk haline geldiğini söyledi. Bir çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak ve üretici-tüketici alışkanlıklarının değişimi için teşvik çalışmaları yapıldığına dikkati çeken Levent, Türkiye'de de daha düzenli bir atık yönetimi sağlamak amacıyla tek bir çatı altında toplanarak Türkiye Demir ve Demir Dışı Geri Dönüşümcüler Birliği'ni kurduklarını belirtti.
Nükleer ve tıbbi atıklar da dahil olmak üzere pet, kağıt gibi katı atıkların toplanmasını ve bunların geri dönüşüm tesislerine gönderilmesini düzenli hale getirmek istediklerini anlatan Levent, AB uyum yasaları çerçevesinde geri dönüşüm işini daha düzenli ve insan sağlığına özen gösterilerek yapılmasını amaçladıklarını bildirdi.
''ATIK TOPLAYANLAR KUTSAL BİR GÖREVİ YERİNE GETİRİYORLAR''
Bu konuda üretim sektörüyle ilgili gerekli bağlantıları kurduklarını, atık toplayanlarla da bağlantı kurmaya devam ettiklerini belirten Levent, Ankara'da atık toplayan 700-800 kişi bulunduğunu bu kişilerle görüştüklerini söyledi.
Mükerrem Levent, genel olarak hurdacılık sektöründeki binlerce kişinin, Türkiye'nin milli kaynaklarının çarçur edilmesini önlemek adına yaptığı işin, ''ülkeye karşı yapılmış en büyük ibadet'' olduğunu söyledi.
Kağıt, hurda, pet toplayanların çok kutsal bir görevi yerine getirdiklerini ifade eden Levent, bu kişilerin atık toplama işini yaparak çevrenin korunmasına yardım ettiklerini dile getirdi. Atık toplayanların bu işi yaparken organize olmadıklarını ve belli bir düzenlerinin bulunmadığına işaret eden Levent, şunları söyledi:
''Türkiye'de bu büyük bir istihdam alanı. 1,5 milyon atık toplayan insan var. Çoğu belirli patronlar adına çalışan insanlar. Örneğin adam tutuyor, Siverek'ten 100 kişi getiriyor ve bunlara kağıt, hurda, pet toplatıyor. Atık toplayanlar çok kirli, mikrobik ortamlarda çalışıyor, yaşıyor ve işi yaparken de ne eldivenleri, ne ayrı bir iş kıyafetleri oluyor. Dolayısıyla hem kendileri mikroplar ve hastalık riskiyle iç içe kalıyorlar, hem de bu riski çevreye taşıyorlar. Bunların bir çoğunun bir kimliği bile bulunmuyor. Biz birlik olarak, bu insanların eldivenleriyle, kıyafetleriyle, koruyucu maskeleriyle bu işi daha sağlıklı ve daha organize bir şekilde yapabilmelerini sağlamak istiyoruz.
Bu atık toplayan arkadaşların hepsinin emniyette bilgileri ile birer çalışma kimlikleri olacak. Asıl amaç geri dönüşüm, ancak bunun insan sağlığını koruyarak yapılmasını sağlayacağız.''
Mükerrem Levent, atık yönetimi bilincini oluşturmak için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Çevre ve Orman Bakanlığıyla koordineli bir çalışma yürütmek istediklerini belirterek, MEB ile görüştüklerini ve yeni eğitim-öğretim yılında okullarda çevre ile ilgili bir hafta düzenlenmesini önerdiklerini, bakanlığın da bunu olumlu karşıladığını anlattı.
Levent, birlik olarak bu çalışmaların yanı sıra panel, konferans, seminer, sergi, sempozyum ve geceler düzenleyeceklerini, hurda ve hurdacılara yönelik çalışmalar yapacaklarını, dernekler yasasının izin verdiği ölçüler dahilinde Ar-Ge faaliyetlerinde bulunacaklarını belirtti.
Tebrikler çok önemli bir iş yapıyorlar hem ülkeye hem de doğaya kazadırıyorlar. Önerim. Bir çok yerde geri dönüşüm kutusu yok. belediyelerde bu işi beceremiyor. Bu birlik geri dönüşüm kutuları kayarak üyelerine toplatsın. Tamamı geri dönsün. Hepimiz çok mutlu oluruz.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.