Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uygulama kapsamındaki şirketler 31 Aralık 2013’ten sonra artık kurumlar arasında kağıt fatura kullanamayacak. Başvurular için son tarih ise 01 Eylül 2013. E-Fatura zorunluluğu kimya sektöründe faaliyet gösteren mineral yağ firmalarını da yakından ilgilendiriyor.
Elektronik fatura “belirlenen standartlara uygun e-Faturaların, taraflar arasında güvenli ve sağlıklı bir biçimde dolaşımını sağlamak amacıyla oluşturulan uygulamaların genel adı” olarak tanımlanıyor. T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 14 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 421 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile zorunlu hale gelen e-Fatura ve elektronik defter tutma zorunluluğunun kapsamı genişletilerek, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip, 2011 yılı brüt satış hasılatı 25 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler de dahil edildi.
Uygulama kapsamındaki şirketler 2013 yıl sonundan itibaren kurumlar arasında kağıt fatura düzenleyemeyecek, düzenleseler bile geçersiz sayılacak. Ayrıca kendilerine gönderilen e-Faturaları almaları da zorunlu olacak. Uymayanlar ise Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre cezalandırılacak. E-Fatura kullanma zorunluluğu 2014 yılında başlasa da firmaların 1 Eylül 2013 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na e-Fatura başvurularını yapmaları gerekiyor. Sektör firmaları ise yeni döneme hazır olmadıkları gibi çoğu uygulamadan haberdar bile değil…
Elektronik fatura uygulamasına geçişte firmaların önünde birkaç seçenek bulunuyor. Şirketler kendi yazılımlarını sisteme entegre edebilecekleri gibi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Fatura portalını kullanabilecek. Ya da bu konuda yetkilendirilmiş servis sağlayıcı şirketlerden bu hizmeti alarak fatura başına belli bir ücret ödeyecekler. Düzenledikleri fatura sayısı fazla olan şirketler için Başkanlığın E-Fatura portalının kullanımının zorluk yaratacağı belirtiliyor.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, uygulamanın kimya sektöründen binlerce firmayı kapsadığını belirterek, e-Fatura’ya geçiş sürecinde firmaların bilgi işlem altyapılarında gerekli değişiklikleri yapmak için zamana ihtiyaç duyduklarını söyledi. Akyüz, “Sektör firmalarımız e-Fatura’ya geçiş için hazır değil. Firmaların çoğu 31 Aralık’tan sonra kestikleri kağıt faturaların geçersiz olacağını bilmiyor. E-Fatura için kendi yazılımlarını sisteme entegre etmeleri, Başkanlığın e-Fatura portalını kullanmaları veya yetkili şirketlerden bu hizmeti satın almaları gerekiyor. Bu da firmalarımıza ek finansman ve iş yükü getirecek. Özellikle KOBİ düzeyindeki şirketler için ciddi bir sıkıntı ortaya çıkıyor. Firmalarımızın hazırlıklarını yapabilmeleri ve geçiş sürecinden olumsuz etkilenmemeleri için uygulamanın daha uzun vadeye yayılması önem taşıyor” diye konuştu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.