Kadınlara kolay emeklilik geliyor
Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen kanun sosyal güvenlik ve çalışan hayatında birçok değişiklik getirdi
Torba yasa ile bazı kanunlarda değişiklik meydana geldi. Değişiklikleri tam manasıyla bilmeyenlerin kafası karıştı. Hürriyet'ten Ali Pekten bu soru işartelerini giderecek bir yazı dizisi hazırladı. Pekten ilk yazısında doğum borçlanması, tüp bebek uygulaması, taşeronların durumu, yeraltında çalışan işçilerimize getirilen haklar, Soma maden işçilerimizi ilgilendiren hususlar, gurbetçilerimizin erken emekliliğini ilgilendiren hususlar, 10 milyar liraya yakın büyük GSS prim yapılandırması, 100 milyar liralık diğer sigorta prim alacağı yapılandırması, 610 bin işverenin 100 TL altındaki borçlarının silinmesi gibi konuları tüm detayları ile kaleme aldı.
İşte o yazı dizisi:
...
Torba yasa ile birlikte doğum borçlanmasında İşçi Memur Esnaf anne ayrımı kaldırıldı. İlk defa 2008 yılı Ekim ayında uygulanmaya başlanılan ve halen sadece işçilerimiz yani SSK’lılar için uygulanmakta olan doğum borçlanmasında eşitlik sağlamak amacıyla Bağ-kur sigortalısına ve memurlara da doğum borçlanması hakkı getirildi.
Torba yasa ile artık bütün çocuklarım için doğum borçlanması yapabilecek miyim?
Hayır. Halen uygulanılan 2 çocuk için toplamda 4 yıllık borçlanılma süresi torba yasadan sonra 3 çocuk için 6 yıllık süreye çıkarılmış oldu. Çocuk sayısında sınırlama devam ediyor. Kadın sigortalılarımızdan üç çocuk sahibi olanlar 2160 gün daha az gün çalışarak emekli olabilecekler.
-Doğum borçlanma tutarı ne kadardır?
Borçlanma tutarı 31 Aralık 2014 tarihine kadar günlük 12,10 TL, yıllık da minimum 4.355 TL olarak hesaplanmaktadır. Sosyal güvenlik sisteminde yıl 365 gün değil 360 gün olarak esas alınmaktadır.
-Doğum borçlanması, askerlik borçlanmasında olduğu gibi sigorta başlangıcını geriye çekecek mi?
Hayır, çekmeyecek olup, eski uygulama devam edecek, sadece sigortalılık gününü arttıran bir unsur olacaktır.
-SGK artık 2 değil, 3 bebeğe kadar Tüp Bebek denemesini ödeyecek…
Tedavisinin başka tıbbî bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisinde deneme sayısını 3’e çıkarmıştır. Böylece artık anne adaylarından alınacak katılım payı ilk denemede %30, ikinci denemede % 25 üçüncü denemede %20 oranında alınarak tedavi desteklenecek.
-Tüp bebek uygulamasında SGK’ya ödediğim katılım payı dışında Hastane benden ayrıca para alacak mı?
2014 Sağlık Uygulama Tebliğine göre tüp bebek tedavisinde anne adayları ilave ücret ödeyecek olup, SGK tarafından sağlanan 1.240 TL tutarın 2 katına kadar yani 2.480 TL’ye kadar hastaneler ilave ücret alabilecektir.
-Tüp bebek tedavisinden faydalanabilmek için aranılan diğer şartlarda bir değişiklik var mı?
Tüp bebek tedavisi için SGK yasasında yer alan;
a) Sigortalının en az 5 yıl genel sağlık sigortalısı veya hak sahibi olması,
b) 900 gün GSS primi ödemiş olması,
c) 23 yaşından büyük 39 yaşından küçük olması,
d) Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından belgelenmesi,
e) Uygulamanın yapıldığı tıbbî merkezin Kurum ile sözleşme yapmış olması,
şartları halen geçerli olup uygulama bu şekilde devam edecektir.
-Terör mağduru ve hak sahipleri için tüp bebekten faydalanma kolaylaştırıldı...
Normal sigortalılar için aranılan 900 gün GSS prim ödeme şartı ile son 3 yılda diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınmamış olması şartları bu kimseler için aranmayacak.
MADENCİLER NASIL ERKEN EMEKLİ OLUR?
Maden işyerlerinin yeraltı işlerinde sürekli veya münavebeli olarak çalışan maden işçilerinin 55 olan emeklilik yaşı 50’ye düşürülerek erken emeklilik getirildi. Bu şekilde yaklaşık 55 bin sigortalıya erken emeklilik hakkı verildi. Ancak tek şartı 1 Ekim 2008 den sonra işe girmiş olmak.
Örnek:
Mevcut durumda 1 Ekim 2008’den önce işe başlayan maden yeraltı işçileri yer altında sürekli çalışmaları halinde 20 yıl 5.000 gün, münavebeli (değişmeli) çalışmaları halinde ise 25 yıl 4.000 gün prim ödeyerek yaş şartı aranmaksızın emekli olabilmektedir.
1 Ekim 2008’den sonra işe başlayan işçilerden maden yeraltı işlerinde çalışanlar ise 7.200 gün (20 yıl) şartıyla 55 yaşında emekli olabilmektedir. Ayrıca yeraltında çalıştıkları sürenin yarısı kadar yıpranma payı olarak çalışma sürelerine ilave edilip ilave edilen süre kadar da emeklilik yaşından indirim yapılmaktadır. Buna göre yeraltında 4.800 gün (13 yıl) çalışan madenci 6,5 yıl erken emekli oluyor yani 48,5 yaşında emeklilik hakkına kavuşmaktadır.
Yapılan düzenlemeyle 1 Ekim 2008’den sonra işe başlayan maden işçilerinin “55” olan emeklilik yaşı “50” ye düşürülmüştür. Dolayısıyla mevcut yıpranma hakkıyla bir maden işçisi 43,5 yaşında emekli olabilecektir.
Madencilerin Yeraltında Çalışmadıkları Süreleri de Yeraltında Çalışılmış Gibi Yıpranmaya Dahil Edildi…
Torba yasayla yeraltı işlerinde maden ocakları (elementer civa bulunduğu saptanan civa maden ocakları hariç), kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yer altında yapılan işlerde çalışan sigortalıların bu işlerde fiilen çalışmadıkları ücretli izin, sıhhi izin, yıllık izin, eğitim ve kurs süreleri ile resmi tatil günlerinde geçen süreleri de fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilecek ve yıpranma süresi olarak değerlendirilecek.
Yeraltı Maden İşçileri için haftalık 36 saat çalışma yeterli olacak…
İş Kanununda halen haftalık çalışma süresi 45 saat olarak uygulanmakta ve karşılığında bir günlük ücretli hafta tatili elde etmektedir. Soma faciasının ardından, torba yasada yapılan düzenleme ile haftalık 45 saat çalışma süresi yeraltı maden işlerinde çalışan yaklaşık 55 bin işçimiz için haftalık 36 saat olarak değiştirilmiştir. Ayrıca günlük altı saatten fazla olamaz sınırlaması getirildi.
Yer altı maden işçilerimiz yılda 4 gün fazla ücretli izin kullanacak...
Torba yasada ayrıca yıllık ücretli izin süreleri maden işlerinde çalışanlar için 4 er gün arttırıldı.
Yeraltı maden işyerlerinde çalışan işçiler işe girdiği gün iş güvencesi kapsamına alındı…
Yeraltı maden işyerlerinde çalışan işçiler için iş güvencesi yasası kapsamına girebilmek için aranan 6 aylık kıdem süresi artık aranmayacak.