Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandemi döneminde çocuk bakımına yönelik talep olağanüstü bir biçimde arttı. Ancak Bloomberg International’ın haberine göre çocuk bakımı yükü erkeklerle kadınlar arasında eşit bir biçimde dağılmadı.
Kâr amacı gütmeyen kuruluş Center for Global Development’ın araştırması küresel çapta kadınların geçen yıl ortalama 173 saatini ek olarak ücretsiz çocuk bakımına harcadığını ancak bu rakamın erkekler için 59 saat olduğunu gösterdi. Kadınların çocuk bakımına erkeklerden üç kat daha fazla zaman harcadığını gösteren araştırma düşük ve orta gelirli ülkelerde bu farkın genişlediğini ortaya çıkarıyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre pandemi sürecinde okulların da kapanmasıyla birlikte çocuk bakımı sorumluluğu çok daha fazla zaman alan bir yük haline geldi. Kadın finans çalışanlarının büyük bir çoğunluğu ise çocuk bakım yüküyle aynı anda evden çalışma sürecinde artan çalışma saatleriyle baş etmek zorunda kaldılar.
Kadınlar, zamanlarının büyük bir kısmını evde harcamaları nedeniyle tahminen 800 milyar dolarlık gelir kaybına maruz kalarak pandeminin ekonomik etkilerini en kötü biçimde hissedenler oldu. Finansal araştırma şirketi McKinsey’nin verilerine göre Kovid-19 sürecindeki ekonomik durgunluk ücret eşitliği, işgücüne katılım ve işsizlik gibi kadınların elde ettiği kazanımları büyük ölçüde sildi. ABD’deki Siyahi ve Latin kadınlar arasında görülen iş kaybı ise küresel çapta erkeklerin pandemi sürecindeki iş kaybından yaklaşık 1,8 kat daha büyüktü. Araştırmaya göre iş hayatı normale döndükçe annelerin işsiz kalma olasılığı, babalardan ve çocuksuz kadınlardan daha yüksek.
Araştırmaya katılan isimlerden birisi olan Center for Global Development’ın Kıdemli Üyesi Charles Kenny pandeminin mevcut cinsiyet eşitsizliğini görülür hale getirdiğini belirtti.
Kenny konuyla ilgili açıklamasında, “Her yıl trilyonlarca saat ücretsiz çocuk bakımı yapılıyor ve bunları yapanların önemli bir çoğunluğu kadınlar. Bu yük daha eşit bir şekilde paylaşılmadıkça toplumsal cinsiyet eşitliğinin olduğu bir dünyaya ulaşamayacağız” dedi.
Çalışmada, okuldan eve gelen çocuk sayısını ve çeşitli ülkelerdeki kadın ve erkeklerin salgından önce ücretsiz çocuk bakımına harcadığı ortalama süreyi ölçmek için Unesco ve OECD'den rakamlar kullanıldı. Okulların kapanmasının 176 milyar saat çocuk bakımı süresinin eklediği Hindistan'da, araştırma sonucu kadınların erkeklerin aldığı yükün 10 katından fazlasını aldığını gösteriyor.
Credit Suisse’in CEO’su yatırım bankacılarını korkutacak
Cinsiyetçilik kadın finans çalışanlarının yolunu kesiyor
İngiltere halka arz trenini kaçırıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.