Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya Emekçi Kadınlar Günü arifesinde yayınlanan liste çarpıcı bilgiler içeriyor.
KADINLARI İÇİN EN İYİ ÜLKE: İZLANDA
Dünyada kadınlar için en iyi şartlara sahip olan ülke İzlanda. Bu ülkede siyaset, eğitim, istihdam ve sağlık gibi göstergeler ele alındığı zaman kadın ve erkek arasında büyük bir fark gözlenmiyor. Kadınlar için en kötü ülke ise Yemen. En tehlikelisi Afganistan.
KADIN POLİTİKACILAR İÇİN EN İYİ ÜLKE: RUANDA
Ruanda dünya üzerinde kadınların parlamentoda erkeklerden daha fazla olduğu tek ülke. 80 sandalyeden 45’ine kadınlar sahip. Suudi Arabistan, Yemen, Katar, Umman ve Belize’de kadın parlamenter bulunmuyor.
ANNE OLMAK İÇİN EN İYİ ÜLKE: NORVEÇ
Dünyada doğum sırasında ölüm riski en düşük olan ülke Norveç. Bu ülkede hamilelik sürecinde tüm kadınlar profesyonel yardım alıyor. En tehlikelisi ise Afganistan. Bu ülkede bir kadının doğum yaparken ölme şansı, bir silahlı ya da bombalı saldırıda ölme şansından 200 kat daha fazla.
EĞİTİM İÇİN EN İYİ ÜLKE: LESOTHO
Küçük bir güney Afrika ülkesi olan Lesotho’da kadınların yüzde 95’i okuma yazma bilirken erkekler arasında ise bu oran yüzde 83. Etiyopya’da ise kadınların sadece yüzde 18’i okuma yazma biliyor.
DEVLET BAŞKANLIĞI İÇİN EN İYİ ÜLKE: SRİ LANKA
Sri Lanka’da son 23 senedir Devlet Başkanları kadın. Aralarında İspanya ve İsveç’in de bulunduğu onlarca ülkede ise kadınlar hiçbir zaman ülkeyi yönetmedi.
SANAT YAPMAK İÇİN EN İYİ ÜLKE: İSVEÇ
İsveç Sanat Konseyi sanatta cins eşitliğini sağlamak için son yıllarda bir kampanya başlattı. Ülkede sinema filmlerindeki rollerin dağıtımında bile kadın kotası var.
PATRON OLMAK İÇİN EN İYİ ÜLKE: TAYLAND
Tayland’da şirket yöneticilerinin yüzde 45’ini kadınlar oluşturuyor. Bu konuda en kötü ülke ise ilginç: Japonya. Japonya’da şirket yöneticilerinin sadece yüzde 8’i kadın.
ÇOCUK DOĞURMAK İÇİN EN İYİ ÜLKE: YUNANİSTAN
Yunanistan’da canlı doğum konusunda dünyadaki en iyi istatistiklere sahip. Ülkede 31 bin 800 doğumdan yalnızda birinde ölüm olayı yaşanıyor. Bu konuda en kötü istatistik ise Güney Sudan’da.
EKONOMİK KATILIM İÇİN EN İYİ ÜLKE: BAHAMALAR
Bahama Adaları kadınların ekonomiye katılması ve fırsat eşitliğinden yararlanması konusundaki en iyi göstergelere sahip olan ülke. Bu ülkede ekonomideki cins eşitsizliği yüzde 91 oranında kapandı. Yemen ise kadınların ekonomiye katılımları konusunda en kötü ülke.
GAZETECİ OLMAK İÇİN EN İYİ ÜLKE: KARAYİPLER
Karayipler medyadaki kadın varlığı konusunda en iyi durumdaki ülke. Tüm medyada çıkan haberlerin yüzde 45’i kadınlar tarafından hazırlanıyor. Afrika’da kadınlar medyada yüzde 30 oranında yer alırken Avrupa’da ise bu oran yüzde 35.
KÜRTAJ HAKKI İÇİN EN İYİ ÜLKE: İSVEÇ
İsveç’te kadınlar hiçbir kısıtlama olmadan hamileliğin ilk 18 haftasında kürtaj yaptırabiliyor. El Salvador, Filipinler ve Nikaragua’da ise her türlü kürtaj yasak.
ÇALIŞAN KESİMDEKİ PAY AÇISINDAN EN İYİ ÜLKE: BURUNDİ
Burundi’de çalışan kadınların oranı yüzde 92 iken, erkekler arasında çalışma oranı ise yüzde 88. Bu ülke dünyada kadın çalışanların erkek çalışanlardan fazla olduğu tek ülke. Pakistan’da ise çalışan erkeklerin oranı çalışan kadınların oranının dört katından fazla.
PARA KAZANMAK İÇİN EN İYİ ÜLKE: LÜKSEMBURG
Lüksembourg kadınların ortalama gelir düzeyleri açısından en iyi durumdaki ülke. Bu ülkede çalışan bir kadın yıllık ortalama 40 bin dolar kazanıyor. Suudi Arabistan’da ise kadınlar yılda ortalama 7 bin 500 dolar kazanıyor.
YÜKSEK ÖĞRENİM İÇİN EN İYİ ÜLKE: KATAR
Katar’da yüksek öğrenim gören kadınların sayısı erkeklerin neredeyse 6 katı. Ama bu ülkede kadınlar ekonomik yaşamda yeterince yer alamıyor. Çad bu konuda dünyadaki en kötü ülke.
UZUN YAŞAMAK İÇİN EN İYİ ÜLKE: JAPONYA
Japonya’da kadınların ortalama yaşam süreleri 87 yıl. Erkeklerden tam 7 yıl daha fazla. Lesotho’da ise kadınların ortalama yaşam süreleri 48.
ATLET OLMAK İÇİN EN İYİ ÜLKE: ABD
Kadınların spora katılımının en yüksek olduğu ülke ABD. Dünyada en fazla kazanan 10 kadın atletten 5’i ABDli. Bu konudaki en kötü ülke ise Suudi Arabistan. Bu ülkeden daha olimpiyat oyunlarına tek bir kadın bile katılmadı.
EŞ TERK ETMEK İÇİN EN İYİ ÜLKE: GUAM
Guam Adaları dünyada en yüksek boşanma oranına sahip. Guatemala ise bu konuda dünyadaki en düşük orana sahip ülke.
DİREKSİYONA GEÇMEK İÇİN EN İYİ ÜLKE: HİNDİSTAN
Dünyada Yeni Delhi gibi bir şehir bulmak imkansız. Dünyanın hiçbir şehrinde taksi şoförlerinin çoğunluğunu kadınlar oluşturmaz. Ama Yeni Delhi’de bu gerçek. Suudi Arabistan’da ise kadınların araba kullanması yasak.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.